Последни новини
Home / Законът / Първите трима за ВСС: Без егоизъм и списъци за съвета

Първите трима за ВСС: Без егоизъм и списъци за съвета

Defakto.bg

Изслушването на 27-те кандидати за ВСС  започна по азбучен ред. А част от зададените на „първите” въпроси преляха и към останалите.

Забележителното бе, че съдии повдигнаха темата за раздавания от ръководители списък със 7 имена за съвета и ребром питаха кандидадите знаят ли за него и какво мислят за това.

Атанаска Дишева

Атанаска Дишева: Прозрачност и яснота

За мен основното за следващия ВСС е прозрачност, яснота, законосъобразност, следване на определена практика. Така първият изслушан кандидат Атанаска Дишева от ВАС определи визията си за съвета.

Каза още: „Изправям се пред вас като български съдия, изминал целия си професионален път като такъв, да си съдия е призвание, чест, привилегия, но и натоварване и изпитание. Дължим на обществото раздаване на право. Основен мотив да приема номинацията бе усещането ми за накърняването на независимостта на съдебната система. Системата има достатъчно възможности да възстанови доверието”.

Зададоха й три въпроса: достоверно ли се отчита натовареността на съдиите сега (Деница Вълкова, председателна АС-Бургас), как ще реши проблема с несвоевременното обявяване на конкурсите (Албена Бонева ВКС), трябва ли да се плащат транспортните разходи на магистратите, които живеят в друг град (Николай Борисов, Разград).

За натовареността Дишева призна, че не може да даде ясен отговор – ВКС и ВАС са изключени от системата за измерване на натовареността на ВСС. Но обеща, бъде ли избрана, да даде отговор. Но във всички случаи тази система трябва да бъде приложена, категорична бе Дишева.

Съветът трябва да приеме ясен регламент за обявяването на конкурсите и да го спазва, отговори на следващия въпрос. Ако поне два пъти в годината се провеждат конкурси, ще се избегне необходимостта от командиравонето.

Категорично се обяви „за” изплащането на транспортните разходи.

Боряна Димитрова

Боряна Димитрова, председател на ОС-Бургас: Съветът да обединява магистратите, не обратното!

Тя бе питана за реформата на съдебната карта, за „заглъхналия” диалог с ВСС (от Ванухи Аракелян, председател на АС-Варна), именно при нея възникна и въпросът за списъка със 7 „фаворити” (пита Катерина Енчева, СГС).

„ВСС трява да обединява магистратите, а не обратното, да пази достойнството им, а не обратното”, обяви Боряна Димитрова.

Бе критична към темата за реформата на съдебната карта – според Димитрова тя трябва са бъде предхожданаот оптимизиране и реорганизация на съдилищата. „Изследванията дотук не са ми достатъчно за преброяване на 100-годишна карта, малките районни съдилища са нашия скрит ресурс, въпросът за натовареността можем да го решим с промяна на териториалните граници на районите и промяната на подсъдността. Първо това, после да съкращаваме скрития ресурс”, каза кандидатката.

„Бих настоявала за промяна в начина на комуникация както между членовете на ВСС, между тях и съдиите, между тях и обществото. ВСС дължи отчетност. За да изчезне вакуумът между ВСС и съдиите е подходящо да се провеждат изнесени заседания по региони, когато се решават важни за регионите въпроси”, бе отговорът на въпроса на Аракелян.

За натовареността обяви, че не може да се вярва на програмата (за тази дейност отговаря комисията по натовареността във ВСС), заложеното в нея изначално е грешно.

За изплащането на транспортните разходи бе категорично „за”.

Накрая обяви: „За някакъв списък с имена не зная. Не смятам, че е редно да има списъци с имена. Пък и да ги има, дори е нелепо като мисъл да са решаващи“.

 

Вера Цветкова

Вера Цветкова, САС:  Да надделява разумът!

„Следващите членове на ВСС трябва да подтиснат егото си, да надделява разумът. Ако е вярно, че има списъци с имена, отказвам да го повярвам! Изключително обидно е за колегите. Кой има самочувствието да прави това нещо и кой го подкрепя?” – това емоционално обяви Вера Цветкова от софийския апелативен съд пред общото събрание.

Двете й думи за новия ВСС са „приемственост и надграждане”. „Никой не може да ме убеди, че този състав на ВСС не е работил. Друг е въпросът с какво ще бъде запомнен. Емоциите пречат”, каза Цветкова.

По съдебната карта се обяви категорично против закриването на съдилища в граничните райони.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.