Последни новини
Home / Законът / „Етиката и правото в дейността на адвокатурата“ нищиха два дни защитниците в Габрово

„Етиката и правото в дейността на адвокатурата“ нищиха два дни защитниците в Габрово

Defakto.bg
Ралица Негенцова отправи благодарност към кмета на Габрово Таня Христова за добрата организация и гостоприемство на конференцията.

„Етиката и правото в дейността на адвокатурата“ – под този надслов проведоха в Габрово пролетната си национална конференция адвокатите от страната.

Необходимите законодателни промени, които да позволят на адвокатурата да се пребори с отрицателните явления сред адвокатите и нелоялната конкуренция от лица, които не са адвокати бяха акцентите в работата на конференцията. В нейната работа участват председателите и представители на всички адвокатски съвети от страната, а организатор е Висшият адвокатски съвет.

„Спазването на етичните правила са гаранция, че интересите на гражданите и юридическите лица ще бъдат защитени така, както ни е възложила Конституцията. С тази конференция и с всичките си действия в дисциплинарната дейност се стремим да покажем на българското общество, че ще бъдем безкомпромисни в отстояването чистотата на професията“, коментира за пресата  адвокат  Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет.

Евгени Попов, председател на Габровската адвокатска колегия , домакин на форума, и Ели Христова, лектор на конференцията.

„Адвокатът не е просто представител на една от юридическите професии. Конституцията е прогласила специфичното място и роля на адвокатурата. Затова задължение на всеки отделен адвокат е да бъде еталон и пример за етичност във всяка своя функция – като юрист, гражданин и общественик“, казаха още на конференцията.

Висшият адвокатски съвет вече е сформирал работна група от специалисти и експерти, готови да се включат с конкретни идеи и предложения за промени, свързани със съдебната реформа, заяви в събота Негенцова.  По думите й,   съдебната реформата трябва да продължи, за да може очакванията на обществото за една реална и прозрачна съдебна система, с бързи темпове да стане факт.

Адвокатите отчетоха още нарастващ ръст на случаи, в които интернет сайтове и множество неправителствени организации осъществяват неправомерно дейност в драстично нарушение на Закона за адвокатурата.

Покрай някои актуални казуси, бе напомнено, че към всеки адвокатски съвет е избран и съответния дисциплинарен съд. На дисциплинарния съд като първа инстанция са подсъдни дисциплинарните дела, образувани срещу членовете на адвокатската колегия. Дела, образувани срещу членове на адвокатските съвети, на контролните съвети и дисциплинарните съдилища на колегиите, на Висшия адвокатски съвет, на Висшия контролен съвет и на Висшия дисциплинарен съд пък се разглеждат от Висшия дисциплинарен съд.

Домакин на форума беше адвокатската колегия в Габрово. Сред специалните гости бяха Таня Христова – кмет на община Габрово и Невена Петкова – областен управител.  Адвокати и членове на ВАдвС поднесоха цветя на паметника на Ран Босилек.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.