Последни новини
Home / Законът / „Етиката и правото в дейността на адвокатурата“ нищиха два дни защитниците в Габрово

„Етиката и правото в дейността на адвокатурата“ нищиха два дни защитниците в Габрово

Defakto.bg
Ралица Негенцова отправи благодарност към кмета на Габрово Таня Христова за добрата организация и гостоприемство на конференцията.

„Етиката и правото в дейността на адвокатурата“ – под този надслов проведоха в Габрово пролетната си национална конференция адвокатите от страната.

Необходимите законодателни промени, които да позволят на адвокатурата да се пребори с отрицателните явления сред адвокатите и нелоялната конкуренция от лица, които не са адвокати бяха акцентите в работата на конференцията. В нейната работа участват председателите и представители на всички адвокатски съвети от страната, а организатор е Висшият адвокатски съвет.

„Спазването на етичните правила са гаранция, че интересите на гражданите и юридическите лица ще бъдат защитени така, както ни е възложила Конституцията. С тази конференция и с всичките си действия в дисциплинарната дейност се стремим да покажем на българското общество, че ще бъдем безкомпромисни в отстояването чистотата на професията“, коментира за пресата  адвокат  Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет.

Евгени Попов, председател на Габровската адвокатска колегия , домакин на форума, и Ели Христова, лектор на конференцията.

„Адвокатът не е просто представител на една от юридическите професии. Конституцията е прогласила специфичното място и роля на адвокатурата. Затова задължение на всеки отделен адвокат е да бъде еталон и пример за етичност във всяка своя функция – като юрист, гражданин и общественик“, казаха още на конференцията.

Висшият адвокатски съвет вече е сформирал работна група от специалисти и експерти, готови да се включат с конкретни идеи и предложения за промени, свързани със съдебната реформа, заяви в събота Негенцова.  По думите й,   съдебната реформата трябва да продължи, за да може очакванията на обществото за една реална и прозрачна съдебна система, с бързи темпове да стане факт.

Адвокатите отчетоха още нарастващ ръст на случаи, в които интернет сайтове и множество неправителствени организации осъществяват неправомерно дейност в драстично нарушение на Закона за адвокатурата.

Покрай някои актуални казуси, бе напомнено, че към всеки адвокатски съвет е избран и съответния дисциплинарен съд. На дисциплинарния съд като първа инстанция са подсъдни дисциплинарните дела, образувани срещу членовете на адвокатската колегия. Дела, образувани срещу членове на адвокатските съвети, на контролните съвети и дисциплинарните съдилища на колегиите, на Висшия адвокатски съвет, на Висшия контролен съвет и на Висшия дисциплинарен съд пък се разглеждат от Висшия дисциплинарен съд.

Домакин на форума беше адвокатската колегия в Габрово. Сред специалните гости бяха Таня Христова – кмет на община Габрово и Невена Петкова – областен управител.  Адвокати и членове на ВАдвС поднесоха цветя на паметника на Ран Босилек.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.