Последни новини
Home / Законът / В Софийския районен съд: Общото събрание поиска Александър Ангелов за шеф

В Софийския районен съд: Общото събрание поиска Александър Ангелов за шеф

Defakto.bg

Фаворитът на съдиите от най-големия съд в страната – Софийския районен съд за техен председател е Александър Ангелов. В края на миналата седмица с впечатляващите 74 срещу 6 гласа той е бил предпочетен от общото събрание на СРС пред другия претендент Петър Савчев.

Ангелов и Савчев са кандидати във втората поред процедура за избор на титулярен шеф на емблематичния СРС след оставката на Методи Лалов. Първата процедура се провали заради липса на кандидати, а от януари по волята на мнозинството във ВСС съдът временно се управлява от Стефан Милев. Номинациите на самите съдии за и.ф. председател бяха отхвърлени.

Дата за избор на титуляр от съдийската колегия на ВСС засега не е насрочена. Но е сигурно, че и този вот ще се извърши от действащия съвет и е прелюбопитно дали този път гласът на магистратите ще бъде чут. Или отново игнориран.

Александър Ангелов работи в СРС от 2011 г., но до началото на 2016 г. е бил командирован от Монтана. След спечелен конкурс е назначен за титуляр. Първо е бил наказателен съдия, после става граждански.

Завършил е Академията на МВР, работил е като инспектор, после се дипломира като юрист в Югозападния университет „Неофит Рилски“, както и като магистър по финанси във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Бил е национален експерт в Мисията на ЕС в Косово. Като основен проблем в концепцията си изтъква свръхнатовареността на съда, както и неравномерното натоварване с дела в рамките на самия съд. ангажира се всички организационни мерки в тази насока да бъдат вземани след съгласуване с общото събрание. В тази връзка се обявява за използване на съдебни помощници, които ще облекчат работата на съдиите. Спира се на проблема с отводите, увеличаване на броя на призовкарите, говори за комуникация между ръководството и магистратите, обществения имидж на СРС, популяризиране на медиацията.

Другият кандидат Петър Савчев също отдавна е в СРС и е граждански съдия. Савчев е завършил СУ „Св.Климент Охридски“,, първо е работил за малко като юрисконсулт в Българската търговско-промишлена палата, после 3 г. е съдебен помощник във ВКС, от 2008 г. е в СРС.  Той бе сред тримата, издигнати при „вътрешното“ номиниране за временен председател на общо събрание на съдиите през януари и получи нулева подкрепа от колегите си. Зет е на конституционния съдия Румен Ненков. Като цели в концепцията си поставя спечелването на доверието на съдиите, администрацията, адвокатите, вещите лица и всички участници в „сложния процес правораздаване“. Обявава се за разпределение на материята по вид в отделения, като в трето отделение да останат само брачните дела. Като проблем оценява просрочията, които за него са недопустими. Заявява стремеж за еднаква натовареност и спазване на Закона за обществените поръчки. Категорично е против даренията.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.