Последни новини
Home / Законът / „Царски имоти“: И стопанството край Врана е на държавата, реши САС

„Царски имоти“: И стопанството край Врана е на държавата, реши САС

Defakto.bg

Трето дело спечели държавата срещу Симеон Сакскобургготски на втора инстанция в сагата за т.нар. царски имоти.

Стопанството край Врана е на държавата, категорично обяви Софийският апелативен съд и потвърди решението на СГС. За разлика от казусите с дворците и горите това стопанство (известно навремето като на УБО), не е било връщано на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок. И процесът тръгна по техен иск да бъдат признати за собственици на 1 414 дка земи край някогашната резиденция „Врана“.

След първия пробив по „Кричим“, аргументите на съда по „царските“ дела са еднотипни – имотите никога не са били лична собственост на монарсите и членовете на семействата им, Интенданството, на чието име са нотариалните актове категорично е държавна служба.

Конкретно делото за стопанството се водеше от някогашния цар и премиер и сестра му срещу  държавното „Врана“ ЕАД. Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на земеделието и храните. Държавата се представлява от кантората на Ирен Савова, другата страна – от адвокатите Ели Христова и Валя Гигова.

Решението не е окончателно и може да бъде оспорено пред ВКС. Досега оттам минаха казусите „Кричим“, „Саръгол“ и „Ситняково“, по които върховните съдии еднозначно признаха собствеността на държавата. За дворците „Ситняково“ и „Саръгьол“ (които бяха върнати на Симеон от областния управител Олимпи Кътев при кабинета „Сакскобургготски“) обаче ВКС постанови държавата да плати направените от Симеон и сестра му разноски за подобрения.

Решението на втората инстанция САС от ноември м.г. чака казусът „Бистрица“. А делата за двореца „Врана“ и за 16 500 дка рилски гори още нямат първи финал – едното в Софийския градски съд, другото в Софийския окръжен съд.

Самият Сакскобургготски пък съди държавата в Страсбург.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.