Последни новини
Home / Законът / “Царски имоти”: И стопанството край Врана е на държавата, реши САС

“Царски имоти”: И стопанството край Врана е на държавата, реши САС

Defakto.bg

Трето дело спечели държавата срещу Симеон Сакскобургготски на втора инстанция в сагата за т.нар. царски имоти.

Стопанството край Врана е на държавата, категорично обяви Софийският апелативен съд и потвърди решението на СГС. За разлика от казусите с дворците и горите това стопанство (известно навремето като на УБО), не е било връщано на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок. И процесът тръгна по техен иск да бъдат признати за собственици на 1 414 дка земи край някогашната резиденция “Врана”.

След първия пробив по “Кричим”, аргументите на съда по “царските” дела са еднотипни – имотите никога не са били лична собственост на монарсите и членовете на семействата им, Интенданството, на чието име са нотариалните актове категорично е държавна служба.

Конкретно делото за стопанството се водеше от някогашния цар и премиер и сестра му срещу  държавното „Врана“ ЕАД. Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на земеделието и храните. Държавата се представлява от кантората на Ирен Савова, другата страна – от адвокатите Ели Христова и Валя Гигова.

Решението не е окончателно и може да бъде оспорено пред ВКС. Досега оттам минаха казусите “Кричим”, “Саръгол” и “Ситняково”, по които върховните съдии еднозначно признаха собствеността на държавата. За дворците “Ситняково” и “Саръгьол” (които бяха върнати на Симеон от областния управител Олимпи Кътев при кабинета “Сакскобургготски”) обаче ВКС постанови държавата да плати направените от Симеон и сестра му разноски за подобрения.

Решението на втората инстанция САС от ноември м.г. чака казусът “Бистрица”. А делата за двореца “Врана” и за 16 500 дка рилски гори още нямат първи финал – едното в Софийския градски съд, другото в Софийския окръжен съд.

Самият Сакскобургготски пък съди държавата в Страсбург.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.