Последни новини
Home / Законът / ВСС похвали съдилищата в Пловдив, Монтана, Лом и Берковица. Но не и СГС

ВСС похвали съдилищата в Пловдив, Монтана, Лом и Берковица. Но не и СГС

Defakto.bg

Галя Георгиева не пропусна да „ухапе“ софийските магистрати

Единодушно, с 9 „за“ съдийската колегия на ВСС „изказа похвала“ на съдилищата в Пловдив, Монтана, Берковица и Лом. Но с 6 на 6 отказа същото за ръководството на Софийския градски съд и то по сходен повод.

Предложението за съдилищата от страната бе на Галя Георгиева. Поводът – тематична проверка на Инспектората там по прилагането на правилата на съкратеното съдебно следствие и  констатираните „изключително добри практики“, без нарушения и препоръки.

Похвалата е както за окръжните, така и за районните съдилища в Пловдив и Монтана и за районните в Берковица и Лом.

Соня Найденова се присъедини към предложението тези магистрати да бъдат поощрени.

Още тук Галя Георгиева не се сдържа да не „ухапе“ софийските съдилища. „Българските съдилища заслужават много добри думи на фона на налаганото отрицателно мнение, но може би то се налага от негативните констатации, които Инспекторатът установи в СРС и СГС“, обяви Георгиева.

Последва точка за добре изпълнени от СГС препоръки на Инспектората по жалба за случайното разпределение на гражданските и търговските дела. Калин Калпакчиев предложи на Калоян Топалов и екипа му също да се „изкаже благодарност“.

И срещна твърд отпор.

„Преждевременно е да хвалим Топалов, дали тези усилия са дали резултат ще се види от последващи проверки на Инспектората. Тогава ще стане ясно и дали новата страница на съда не е също толкова тъмна като старата“, обяви Галя Георгиева. И добави, че не искала да засегне нито СГС, нито неговото ръководство.

Главният инспектор Теодора Точкова на свой ред каза, че всеки случай е специфичен сам за себе си. А в конкретния случай за СГС наистина трябвало да се види как ще заработят и ще се прилагат новите правила. Като проверка на случайното разпределение на делата в СГС е предвидена за тази година. А тематична проверка не е предвиждана.

„По предходната точка похвалихме колегите само по един сегмент, а сега няма да го направим за добре свършената работа в СГС. Не бива да проявяваме двоен стандарт“, призова Галина Карагьозова. Резултатът бе красноречив.

И не прозвуча обективно. Фактът, че съдиите от страната се справят добре няма как да означава, че колегите им в София си гледат работата през пръсти (особено като се има предвид и колко дела им се стоварват).

Впрочем, тенденциите за лансиране на „страната“ и натикване на „София“ в ъгъла пролича и покрай съдийския избор за ВСС. В прословутия списък от 7 „фаворити“ за новия съвет има само 1 съдия, който правораздава в столицата и то не толкова отдавна.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.