Последни новини
Home / Законът / Колев и Калпакчиев се отказаха от „конфликтни” теми за изборите. Засега

Колев и Калпакчиев се отказаха от „конфликтни” теми за изборите. Засега

Defakto.bg

Да не се провежда дебат за това има ли ”спуснати” кандидати за новия ВСС, както и дали се води целенасочена негативна кампания срещу претенденти навръх гласуването за членове на съвета. А после – ще видим. Това в крайна сметка е резултатът от днешен дебат в съдийската колегия по две предложения – едното на Калин Калпакчиев, другото – на Георги Колев. Накрая и двамата ги оттеглиха.

Калин Калпакчиев

Предложението на Калпакчиев бе във връзка с публикация за изпратен от главния секретар на ВАС Александър Николов под формата на мейл „окръжно“ за издигането на Светлозар Рачев от административния съд в Габрово за член на ВСС (номинацията бе скрепена със 153 подписа от всички административни съдилища и от ВАС).

Предложението на Колев бе съветът да констатира, че Калпакчиев провежда негативна кампания срещу един кандидат, забранена от закона.

Председателят на ВАС Георги Колев обяви, че е извършил проверка за мейлите на главния си секретар, резултатите са предоставени. Но не се разбра какви са. По време на разискванията обаче членове на съвета констатираха, че на практика информацията за „окръжното“ е потвърдена.

Не смятам, че съм водил негативна кампания срещу определения кандидат и не съм целял това, каза пък Калпакчиев.

Юлия Ковачева настоя: „Каквото и да е решението на съвета, колегата Светлозар Рачев няма да спечели. Оттеглете предложенията!”

Георги Колев

Единствената ми цел е именно да защитя колегата и да потвърдя, че нито един от подписите за него не е сложен под натиск, отвърна Колев.

А Галина Карагьозова вметна, че ако няма оттегляне, тя ще поиска делатът да се проведе след съдийския избор за ВСС.

Милка Итова настоя съветът да гласува решение неговите членове да се въздържат от всякакви внушения и инсинуации преди изборите.

И тук се заговори за списъка със 7 „фаворити”, раздаван от административни ръководители по места. И че той може да е спуснат като провокация.

„Дължим един сериозен и лишен от взаимни нападки разговор следващата седмица, не сега – за да гарантираме законосъобразното честно провеждане на изборите за ВСС. Именно за да има такава гаранция се говореше за списъци и от мен. Но и самите кандидати на общото събрание в събота говореха за това”, отвърна Калпакчиев.

„Предлагам точките да се оттеглят. Но ако разговорът за списъците продължава, да изслушаме колегата Стефан Милев”, включи се Галя Георгиева. Съдии сочат и.ф. председателя на СРС като един от разпространителите на „списъка”.

„Темата за провеждането на изборите – и за ВСС, и за нов председател на Върховния административен съд е важна. Посочи ги и последният доклад на Евврокомисията. А дебат дали са равнопоставени магистрати, участващи в тази процедура, наистина трябва да има, включително и с оглед на участието на административни ръководители”, бе мнението на Лозан Панов. Но – след изборите.

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.