Последни новини
Home / Законът / Марш за европейско правосъдие – 2 на 14 юни (когато избраха Пеевски за шеф на ДАНС)

Марш за европейско правосъдие – 2 на 14 юни (когато избраха Пеевски за шеф на ДАНС)

Defakto.bg

Европейски марш за правосъдие-2 организират от „Правосъдие за всеки“ на 14 юни. Датата не е случайна – на този ден през 2013 г. парламентът избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС, обясняват организаторите. Първият марш тази година бе на  23 май – деня на убийството на емблематичния италиански прокурор Джовани Фалконе.

Ето какво казват от „Правосъдие за всеки“:

„Свободни граждани и скъпи съмишленици,

14 юни е символна дата, която не можем да подминем. Това е Денят на срама за нашата нова държавност, който срина представите ни, че у нас демокрацията работи, а правата и свободата са ни гарантирани от закона!

На този ден през 2013 година бе извършена най-опасната и безсрамна провокация срещу гражданското общество в новата ни история с назначаването на олигарха Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава гражданите на България излязоха спонтанно на улицата, бяха там месеци наред и показаха недвусмислено, че не ще допуснат правата им да бъдат потъпкани от самозабравилата се управляваща върхушка.

Четири години по-късно мафията е по-силна отвсякога, овладяла е всички властови ресурси и е превърнала демокрацията в грозна карикатура, а съдебната власт- в слуга на олигархията. Обществото наблюдава почти безмълвно как ликвидират правата и свободите му.

На 23 май няколко хиляди граждани извикаха мощно: „Няма да мълчим!“ под прозорците на властта по време на Марша за европейско правосъдие. Чуха ни, но пак не ни разбраха. Сделките и наглостта се вихрят с пълна сила, а политиците и съдебната власт остават глухи за исканията ни за разследване на нерегламентираните контакти на главния прокурор и за решителни реформи в съдебната система.

Адресирахме ги пряко по време на Консултативния съвет за национална сигурност по тези въпроси, но те дори не погледнаха исканията ни“.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.