Последни новини
Home / Законът / Марш за европейско правосъдие – 2 на 14 юни (когато избраха Пеевски за шеф на ДАНС)

Марш за европейско правосъдие – 2 на 14 юни (когато избраха Пеевски за шеф на ДАНС)

Defakto.bg

Европейски марш за правосъдие-2 организират от „Правосъдие за всеки“ на 14 юни. Датата не е случайна – на този ден през 2013 г. парламентът избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС, обясняват организаторите. Първият марш тази година бе на  23 май – деня на убийството на емблематичния италиански прокурор Джовани Фалконе.

Ето какво казват от „Правосъдие за всеки“:

„Свободни граждани и скъпи съмишленици,

14 юни е символна дата, която не можем да подминем. Това е Денят на срама за нашата нова държавност, който срина представите ни, че у нас демокрацията работи, а правата и свободата са ни гарантирани от закона!

На този ден през 2013 година бе извършена най-опасната и безсрамна провокация срещу гражданското общество в новата ни история с назначаването на олигарха Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава гражданите на България излязоха спонтанно на улицата, бяха там месеци наред и показаха недвусмислено, че не ще допуснат правата им да бъдат потъпкани от самозабравилата се управляваща върхушка.

Четири години по-късно мафията е по-силна отвсякога, овладяла е всички властови ресурси и е превърнала демокрацията в грозна карикатура, а съдебната власт- в слуга на олигархията. Обществото наблюдава почти безмълвно как ликвидират правата и свободите му.

На 23 май няколко хиляди граждани извикаха мощно: „Няма да мълчим!“ под прозорците на властта по време на Марша за европейско правосъдие. Чуха ни, но пак не ни разбраха. Сделките и наглостта се вихрят с пълна сила, а политиците и съдебната власт остават глухи за исканията ни за разследване на нерегламентираните контакти на главния прокурор и за решителни реформи в съдебната система.

Адресирахме ги пряко по време на Консултативния съвет за национална сигурност по тези въпроси, но те дори не погледнаха исканията ни“.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.