Последни новини
Home / Избрано / Поучително: Мъж осъди жена си да му плаща заплата*

Поучително: Мъж осъди жена си да му плаща заплата*

Defakto.bg

Георги Ташутев от Златоград осъди съпругата си Нора за неизплатени заплати за 3 години назад.

След куриозния процес между двойката Нора трябва да плати на Георги от ноември 2013 г. до август 2016 г. сумата 12 868,26 лева, както и 1320 лева за неизползван платен годишен отпуск.

Покрай делото случаят на двойката нашумя в региона. Георги работи във фирмата на съпругата си от дълго време. Имал подписан и трудов договор, но през всичките тези години пред съда твърди, че не е получавал и стотинка от заработения надник.

Не ползвал

отпуски, работил

също в събота и

неделя

Съпругата обаче изразява противоположно становище. Тя не оспорва, че мъжът е работил във фирмата, а това, че не му е плащано трудово възнаграждение. Били са семейство, въпреки че в момента са в процес на развод. Той никога не е работил без трудово възнаграждение и винаги е разполагал с всичките пари на фирмата, включително и с оборота, казва пред съда Нора.

Между двамата е имало доверие по отношение на парите, а това, че не се е подписвал във ведомост за заплати не означавало, че реално не е получавал пари, заявява категорично пред магистратите жената.

По думите ѝ Георги е ползвал и платен годишен отпуск. Двамата са почивали заедно. Дейността на фирмата не вървяла добре в последните години, затова жената решила да приключи с нея, но той я помолил да не го прави, за да му върви трудовият стаж.

54-годишният Георги и 4 години по-младата Нора имат сключен брак от 1987 г. Имат и дъщеря с престижна професия и работа. След като се оженили, двамата първо решили да работят в “Рубелла” в Рудозем. Георги заемал дори висока позиция в козметичната фабрика, бил началник производство. Семейството си купило и апартамент в миньорския град.

Там отгледали детето си, докато изкара 7-и клас. Дъщеря им завършила гимназия в Смолян, а след това “Генно инженерство”.

Нора решила да развиват бизнес и регистрирала фирма на свое име, тъй като Георги заемал пост във фабриката. Впоследствие един след друг напускат и заедно правят склад за дистрибуция, продажба и търговия с алкохолни и безалколни напитки в Златоград. Местните ги сочат като примерна двойка в отношенията си, която се справяла добре и в бизнеса.

“Освен в склада инвестирахме пари и в наследствената ми къща и я направихме на малко хотелче с механа. Тя ме убеждаваше, че за да се избегнат по-големи данъци, е добре всичко да е на името на фирмата. Дори трите автомобила са записани като фирмени. Цял Златоград обаче знае чии са имотите”, обяснява Георги.

Нора е родена в близкото село Старцево. Съпругът ѝ се водел товаро-разтоварач на алкохолни и безалкохолни напитки, обслужвал и заведението, което имали. В периода, за който той твърди, че не му е плащано, е получавал първо по 410 лева, после 440 на месец и в края на периода 470 лв. заплата.

В годините около

кризата бизнесът

им обаче спрял

да върви според очакванията им. В момента Георги е на трудовата борса.

Жена му решила да ходи по няколко месеца в годината в чужбина, за да подпомага издръжката на семейството си, включително и да заплаща осигуровките на мъжа си. Във времето, през което тя е била в чужбина, той движел бизнеса. Пред съда твърди, че когато се връщала от Германия, той ѝ правел пълен отчет на извършените разходи за стоки, ток, вода и др.

Свидетелите по делото са категорични, че докато тя е била в Германия, Георги не е ползвал отпуски и дори е работил в съботите и неделите.

“Жена ми тръгна по 4-5 месеца в чужбина няколко години. В Германия се е запознала с мъж, който доведе като турист в къщата ни в Златоград през 2015 г. Немецът обаче си плати престоя. Сигурно иска и него да прецака като мен”, категоричен е съпругът.

Тогава Нора подала и документи за развод. “Казва, че съм я ревнувал, биел съм я, вдигал съм бил скандали. Това не е вярно и не може да го докаже. А на мен роднини ми казват, ако беше го правил – сега нямаше да стигнете до тук”, твърди Георги.

Съпругата пуснала имота в Златоград, който се води на фирмата, в сайтове за продажби, като обявила цена от 196 хил. евро, но не се появил купувач.

Казваше, че като се продаде, ще делим на 3 – един дял и за дъщерята. Но не се продаде, защото тази цена е невъзможна, убеден е Георги. Междувременно съпругата му си събрала багажа и отишла да живее при дъщеря си в Пловдив, за да помага в отглеждането на внучето.

Според Георги жена му вече си има планове с германския ѝ приятел, затова поискала развод и имала желание бързо да се отърве от него, но не е съгласен да му вземе всичко. Когато идвала в Златоград обаче, отсядала в къщата.

“Карал съм я с колата до Пловдив, въпреки че се съдим, но само до пред жилището, където живее, не ме допуска да видя внучето”, твърди съпругът. Той дори е склонен да се помирят, но не вярва, че всичко в отношенията им може да се върне обратно.

“От 5 години не пушех, но като започнаха разправиите с Нора, пропуших. Сега съм на борсата до есента и ако дотам се стигне да ми зачеркне всичко, което съм направил, ще трябва да тръгвам да търся работа някъде навън. Имаме решение на съда за развод, но ще го обжалвам, защото то сочи взаимна вина, а има доказана изневяра. По сегашното решение и фамилното жилище остава на нея, въпреки че искахме да си го разделим на всеки по един етаж. Съдията обаче остави цялата къща на нея. Ако не се преборя за покрив, няма да имам нито дом, нито доходи”, обяснява Георги.

“Нещата не са такива, каквито ги представя Георги. Аз не го притеснявам въобще. Живее в жилището, което не е негово. Той нямаше никакви претенции към къщата, но след като я направихме както трябва, започна да претендира”, казва Нора и настоява да разкаже цялата история между двамата, но чак като приключат всички съдебни процедури.

Според съдебния състав съпругата като работодател е длъжна в установените срокове да начислява във ведомости за заплати трудовите възнаграждения на работниците и служителите за положения от тях труд, да плаща уговореното трудово възнаграждение и да издава при поискване от работника извлечение от ведомостите. Когато не изпълни това, той дължи обезщетение за причинените на работника вреди, съответно и лихви върху неизплатеното в срок трудово възнаграждение.

Искът на работника към съпругата е бил за 14 199,99 лева, но съдът отхвърля частично част от сумата. Приема обаче на 100% исканите 1320 лева, представляващи обезщетение за неизползван основен платен годишен отпуск за трите години. Нора трябва да заплати и разноски от 720 лв. и 30 лв. за свидетели.

Решението на Златоградския районен съд не е окончателно и подлежи на обжалване.

Източник:Вестник „24 часа“

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.