Последни новини
Home / Законът / Правната комисия прие мажоритарния вот на първо гласуване, не се задава подкрепа за парламента

Правната комисия прие мажоритарния вот на първо гласуване, не се задава подкрепа за парламента

Defakto.bg

Комисията по правни въпроси прие Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предложен от ГЕРБ, на първо четене, предаде „Фокус“. „За“ гласуваха 12 народни представители, а 10 бяха „против“.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов представи законопроекта и посочи, че той се основава на конкретна обществена необходимост и цели да върне доверието в институцията Народно събрание. Според него мажоритарната система трябва да се въведе след като избирателят изисква по-персонална връзка с кандидатите, по-голяма възможност за контакт и комуникация, за да може да ангажира чисто политически неговата отговорност.

Депутатът Крум Зарков заяви, че БСП няма да подкрепи предложението на ГЕРБ. Той обясни, че БСП е готова със свое предложение за смесена избирателна система със 120 мажоритарно и 120 пропорционално избрани депутати.

„Обединени патриоти“ няма да подкрепят този законопроект“, заяви народният представител Христиан Митев. „Мажоритарната система притежава огромен недостатък- липсата на представителност“, обясни той. Според него преминаването към такава изборна система ще доведе до административна тежест.

Народният представител Хамид Хамид посочи, че ДПС все още няма окончателна позиция по законопроекта. „В момента в групата ни надделяват аргументите „за“, обясни той и допълни, че има промени в законопроекта, с които ДПС не е съгласна, затова ако той се приеме ще бъдат предлагани промени на второ четене. По-късно ДПС категорично се отдръпна от мажоритарния вот, съобщи Четин Казак.

От „Воля“ на Марешки ще внесат свои промени в Изборния  кодекс.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда промяна на изборната система при избори за народни представители от пропорционална към мажоритарна. Мотив за промяната са резултатите от проведения на 6 ноември 2016 година национален референдум, в който около 2.5 млн. български граждани гласуваха за въвеждане на мажоритарна система. Според ГЕРБ предимство на мажоритарната избирателна система е нейната разбираемост, а кандидатите за народни представители са по-тясно свързани с регионалните и социални проблеми на избирателите.

Законопроектът въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в 2 тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни райони в страната. Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента.

Във всеки едномандатен изборен район ще се образуват районни избирателни комисии от 13 членове. Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, инициативен комитет или коалиция и само в един едномандатен изборен район.

В едномесечен срок преди изборите е предвидено българските граждани, живеещи в чужбина, да подават заявления за гласуване чрез интернет страницата на ЦИК.

ГЕРБ предлагат и намаляване на годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции.

След приемането на законопроекта от Комисията по правни въпроси предстои промените в Изборния кодекс да влязат за гласуване в пленарна зала на първо четене.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.