Последни новини
Home / Законът / Обществената поръчка за електронните гривни тръгва в петък

Обществената поръчка за електронните гривни тръгва в петък

Defakto.bg

Министерството на правосъдието ще обяви в петък обществената поръчка за електронните гривни за проследяване на лишени от свобода и поставени под „домашен арест“. Това съобщи „Дневник““.

Темата за гривните отново стана актуална след скандала с двама от „Наглите“, които бяха на път предсрочно да излязат от затвора. В крайна сметка Софийският апелативен съд отказа на Любомир Димитров-Гребеца и на Ивайло Ефтимов-Йожи предсрочна свобода. А правосъдният министър Цецка Цачева призна, че ведоството се е забавило с обществената поръчка за електронното проследяване – възможност, записана в закона през 2016 г. Засега обаче е предвидено „гривните“ да се поставят на затворници в общежития на лек режим, осъдени на пробация, както и на хора под „домашен арест“. Цачева се ангажира за законово промяна, която да включи в обсега на електронното наблюдение и предсрочно условно освободените.

Гривните обикновено се поставят на крака и са свързани с устройство, което предава сигнал за местонахождението на въпросния човек. Те не се свалят, с тях се влиза включително в банята. През 2014 г. ва рамките на експериментален проект те вече бяха поставяни на доброволци.

А обществената поръчка, за която бяха осигурени пари по европейски проект, се бави вече половин година.

Първоначално министерството на правосъдието обявява обществена поръчка през януари 2016 година, но в крайна сметка не се стига до възлагане. На няколко пъти срокът за подаване на оферти е удължаван, но документи подава само една фирма – „Г4С“ (G4S) занимаваща се с охрана и системи за сигурност.
От ведомството се усъмняват в заложените параметри на поръчка, защото и преди е обявяването й, е имало интерес от повече от една фирма. Затова през лятото те обявиха, че ще търсят финансиране за подобен проект от Европа, а предвидените бюджетни средства ще се използват за закупуване на металдетектори в затворите.
Европейско финансиране беше намерено в началото на 2017 година, когато стана известно, че пари ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Добро управление“. Стойността на проекта е за над 1.8 млн. лева, а крайният срок е февруари 2018 година.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.