Последни новини
Home / Законът / Обществената поръчка за електронните гривни тръгва в петък

Обществената поръчка за електронните гривни тръгва в петък

Defakto.bg

Министерството на правосъдието ще обяви в петък обществената поръчка за електронните гривни за проследяване на лишени от свобода и поставени под “домашен арест”. Това съобщи “Дневник””.

Темата за гривните отново стана актуална след скандала с двама от “Наглите”, които бяха на път предсрочно да излязат от затвора. В крайна сметка Софийският апелативен съд отказа на Любомир Димитров-Гребеца и на Ивайло Ефтимов-Йожи предсрочна свобода. А правосъдният министър Цецка Цачева призна, че ведоството се е забавило с обществената поръчка за електронното проследяване – възможност, записана в закона през 2016 г. Засега обаче е предвидено “гривните” да се поставят на затворници в общежития на лек режим, осъдени на пробация, както и на хора под “домашен арест”. Цачева се ангажира за законово промяна, която да включи в обсега на електронното наблюдение и предсрочно условно освободените.

Гривните обикновено се поставят на крака и са свързани с устройство, което предава сигнал за местонахождението на въпросния човек. Те не се свалят, с тях се влиза включително в банята. През 2014 г. ва рамките на експериментален проект те вече бяха поставяни на доброволци.

А обществената поръчка, за която бяха осигурени пари по европейски проект, се бави вече половин година.

Първоначално министерството на правосъдието обявява обществена поръчка през януари 2016 година, но в крайна сметка не се стига до възлагане. На няколко пъти срокът за подаване на оферти е удължаван, но документи подава само една фирма – “Г4С” (G4S) занимаваща се с охрана и системи за сигурност.
От ведомството се усъмняват в заложените параметри на поръчка, защото и преди е обявяването й, е имало интерес от повече от една фирма. Затова през лятото те обявиха, че ще търсят финансиране за подобен проект от Европа, а предвидените бюджетни средства ще се използват за закупуване на металдетектори в затворите.
Европейско финансиране беше намерено в началото на 2017 година, когато стана известно, че пари ще бъдат осигурени по Оперативна програма “Добро управление”. Стойността на проекта е за над 1.8 млн. лева, а крайният срок е февруари 2018 година.

About De Fakto

Проверете също

Проект за зачертаване на “инвестиционното гражданство” отиде в парламента, чака депутати да го припознаят

Зачертаване на “златните” пасторти за гражданство срещу инвестиции – този проект е сред внесените от …

Комисията по конституционни и правни въпроси в новото НС ще обсъжда прилагането на закона с главния прокурор на всеки 3 месеца

Общо 22 постоянни комисии ще има 46-о Народно събрание, гласуваха депутатите днес. Това е заложено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.