Последни новини
Home / Законът / Парламентът прие на първо четене Закона за движение по пътищата

Парламентът прие на първо четене Закона за движение по пътищата

Defakto.bg

Народното събрание обсъди на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, внесен от Цветан Цветанов и група народни представители на 02 юни 2017 г.

Досега законът е променян над 60 пъти, като последната поправка е в сила от януари 2017 г.

Новият проект получи одоборение на  първо четене, знаменателно бе подкрепен и от БСП, само ДПС гласува с „въздържали се“. Боряна Георгиева от „Воля“ се изказа против премахването на указателната табела и се усъмни, че отново ще зачести криенето в храстите на органите на КАТ:  С премахването на знаците няма да променим нищо към по-добро. Ще унищожим прекрасна превантивна мярка. От една страна, нарушителите ще карат с каквато си искат скорост, а това няма да намали, само ще увеличи риска от катастрофи. Да, ще има повече глоби. И какво от това, господа вносители?

Павел Христов от ГЕРБ обясни, че по пътя Варна – София има 7 камери и единствено там се намалява скоростта:

Премахвайки знаците, казваме на водачите на моторни превозни средства: „Законът е този, ограниченията са тези. Спазвайте ги навсякъде, не само на седемте места Варна – София, или ако ползваме други пътища, други географски понятия.

Този закон е безполезен, прибързан и не решава обществените взаимоотношения, заяви Рамадан Аталай от ДПС и така обясни, че парламентарната му група ще се въздържи при гласуването.

Едно от важните изменения предвижда отпадане на знака, който информира водачите за камери по пътищата.

В тази посока се предлага отпадането на точка 8 от член 165, ал. 2, която води до премахването на пътен знак Е24, в случаите когато се извършва контрол с автоматизирани технически средства или системи (АТСС).  Според вносителите,  когато водачите биват уведомявани чрез поставянето на знак пред полицейския автомобил, оборудван с АТСС,  те намаляват скоростта само в зоната на знака и след това продължават движението си с превишена скорост.  По този начин се губел възпитателния ефект върху всички водачи на МПС, като по този начин развиват чувство за безнаказаност.
Като аргумент в полза на предлаганите промени се посочва, че през последните години като основна причина за настъпване на тежки ПТП с пострадали и убити, според статистиката на МВР, е движението с несъобразена или превишена скорост.
Предвижда се още КАТ да има право да използва автомобили, оборудвани с аудио и видео техника. На собствениците, чиито превозни средства се управляват без свидетелство за правоуправление, ще се налага санкция „прекратяване на регистрацията на колата“ за срок от 6 месеца до една година. Сега наказанието за това нарушение е спиране от движение до 1 месец.

Законопроектът предвижда още да се свалят регистрационните табели на автомобил, управляван от неправоспособен водач за срок от половин до една година. Сега санкцията е спиране от движение само за месец.

Цветан Цветанов пред БНР: До 2009 година годишно имахме по 1000 човека, които загиваха по българските пътища. Стигнахме нива от 600 човека през 2011 година и 2012 година. В момента сме с нива 708. Нашата цел е жертвите по пътищата през 2020 година да бъдат на половина към 2010 г.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.