Последни новини
Home / Законът / Помислете за евромониторинг над ВСС, предлага евроемисар

Помислете за евромониторинг над ВСС, предлага евроемисар

Defakto.bg

Да се обсъди въпросът за създаване на наднационален, външен мониторинг над ВСС, подобен на сегашното евронаблюдение над правосъдието и вътрешния ни ред – това е предложил ръководителят на мисията на ЕК Уилям Слийт на среща с кадровици днес. Както всяка година, пратеници на Брюксел са у нас във връзка със следващия и решаващ доклад на Еврокомисията, който този път ще излезе в края на годината.

Уилям Слийт е питал и дали ВСС, двете върховни съдилища ВКС и ВАС, както и Инспекторатът ще искат от Брюксел техническа помощ за оценка на дейността им, както беше с прокуратурата. Това става ясно от съобщение на съвета за срещата днес. А министърът на правосъдието Цецка Цачева се е ангажирала да постави въпроса пред Лозан Панов, Георги Колев и Теодора Точковя.

Впрочем, решение да се иска европроверка на административното правосъдие веднъж вече беше взето от съдийската колегия и после отменено от нея по настояване на председателя на ВАС Георги Колев. А вчера стана ясно, че Колев отказва да изпрати направения от ВАС функционален анализ на комисията по натовареността начело с Калин Калпакчиев, защото „ще е нецелесъобразно и противоречащо на интересите на съдебната система“. По предложение на Димитър Узунов е решено анализът да се изпрати на целия ВСС.

Ето какво съобщават от съвета за днешната среща с мисията на ЕК:

„Постигнатият напредък по изпълнение на две препоръки по Механизма за сътрудничество и оценка от Доклада на Европейската комисия от месец януари 2017 г. – изборът на членове на осмия състав на Висшия съдебен съвет и назначенията на висши съдебни длъжности, бе темата на проведената днес среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева и членове на ВСС с представители на експертната мисия на Европейската комисия. От страна на ВСС в разговора участваха г-н Димитър Узунов – представляващ Съвета и член на Съдийската колегия; г-жа Юлия Ковачева – член на Съдийската колегия и заместник-председател на Комисията по атестиране и конкурси; г-жа Соня Найденова – член на Съдийската колегия на ВСС; г-н Ясен Тодоров – член на Прокурорската колегия и председател на Комисия професионална етика към Прокурорската колегия и г-н Румен Георгиев – член на Прокурорската колегия и председател на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ към Пленума на ВСС. В екипа на Европейската комисия са г-н Уилиам Слийт – и.д. директор на дирекция, Генерален секретариат; г-н Жулиен Мусние – заместник-началник на отдел, Генерален секретариат; г-н Туе Фосдал – Генерален секретариат; г-н Юри Бюрер-Тавание – Генерален секретариат и г-н Инго Войщенфелд – Генерална дирекция „Правосъдие“.

По предложение на г-н Слийт представителите на Висшия съдебен съвет представиха отделните етапи в процедурата за провеждане на избори за членове на новия състав на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите. Коментирани бяха новите правила, по които се провежда изборът, системата за електронно дистанционно гласуване и гаранциите за нейната сигурност, осигурената публичност и прозрачност в организирането и провеждането на Общите събрания на магистратите, в проведените от кандидатите изборни кампаниии тяхното изслушване пред съответното Общо събрание, на получените резултати в приключените вече процедури за следователите и прокурорите. Акцентирано бе, че всеки магистрат има възможност да участва пряко във вота и на обстоятелството, че в срока за обжалване не е направено оспорване на приключилите към момента Общи събрания на следователите и на прокурорите. Членовете на ВСС направиха извод, че осмият състав на Съвета ще има много по-голяма представителност от предходните, следователно и много по-широка власт. Избраните от магистратската квота членове на ВСС са подкрепени от по-голямо мнозинство, спрямо предходните състави на Съвета, тъй като в приключените процедури са участвали 76% от следователите и 79% от прокурорите; а излъчените от Народното събрание членове на ВСС ще бъдат избирани с мнозинство от две трети от народните представители. На системата за електронно дистанционно гласуване са се доверили 365 следователи, което е 82,21% от  имащите право на глас 444 следователи, както и 1377 прокурори, които представляват 91,62% от всички 1503 прокурори в страната. От включените в избирателния списък на съдиите 2236 магистрати, електронно гласуване са заявили 1677 съдии или 75%. В дискусията с представителите на мисията на ЕК бе откроена възможността, която изборната процедура дава за дебат по темите, които вълнуват магистратската общност, за начина за номиниране и подкрепа на кандидатите и други.

По отношение на втората тема бяха коментирани правилата и етапите, по които протича стартиралата процедура за председател на Върховния административен съд.

В края на срещата ръководителят на мисията на ЕК г-н Слийт предложи ВСС да обсъди въпросите за създаване на институции за наднационален мониторинг, подобен на осъществявания по Механизма за сътрудничество и оценка, и препоръча новият състав на Висшия съдебен съвет да набележи в началото на мандата си целите, които ще определят неговата дейност. Поставен бе и въпрос, дали ВСС, ВАС, ВКС, ИВСС биха поискали от ЕК техническа помощ за оценка на дейността им, подобно на Прокуратурата на Република България.

Членовете на ВСС посочиха във връзка с първия въпрос създадената методика за оценка на тяхната дейност и тази на инспекторите в ИВСС, която предстои да бъде направена от осмия Висш съдебен съвет; както и документите, от които ще се черпи информация при извършване на анализа.

Вторият въпрос министърът на правосъдието Цецка Цачева се ангажира да постави пред председателите на върховните съдилища и главния инспектор на ИВСС.“

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.