Последни новини
Home / Законът / ССБ алармира Брюксел за целенасочено обругаване на съдии у нас

ССБ алармира Брюксел за целенасочено обругаване на съдии у нас

Defakto.bg

Повече от година е в ход целенасочена кампания за обругаване на български съдии, но институциите у нас я подминават мълчаливо, а понякога и явно я подкрепят. Това заявява в отворено писмо Управителният съвет на Съюза на съдиите в България начело с Атанас Атанасов (на снимката).

За това ССБ ще сезира Европейската комисия в Брюксел, Консултативния съвет на европейските съдии и всички международни магистратски организации , в които членува, за беззаконията срещу съдии в „правовата ни държава“.

Ето пълният текст:

 

О Т В О Р Е Н О    П И С М О

Повече от година продължава медийна кампания в няколко издания, насочена срещу отделни съдии, ръководствата на определени съдилища и Съюза на съдиите в България. Началото на тази кампания беше поставено при започването на законодателната реформа за промяна на устройството на Висшия съдебен съвет, като освен усилията в тази насока, прицел на медийните атаки на същите издания станаха и председателят на Върховния касационен съд и ръководствата на Софийски градски съд и Софийски районен съд. В продължение на месеци, почти всекидневно, във вестник Труд и група от еднотипни издания, бяха публикувани десетки статии, „анализи“ и „мнения“, почти всички неподписани, в които отделни магистрати и ССБ бяха обвинявани в подривна и противодържавна дейност, съпричастност към измислени сценарии, отговорност за самоубийството на наш колега, обслужване на корупционни схеми. Нищо от това не беше доказано. Освен с неверни клеветнически твърдения, същите публикации изобилстваха и с квалификации, засягащи личното и професионално достойнство на български съдии.

Цялата тази кампания не обслужваше единствено конкретните икономически и политически интереси на собствениците на водещите я медии при постановяване на неблагоприятни за тях съдебни решения. Основната цел беше да бъдат заклеймени всички, които провокират обществения дебат за необходимите промени в управлението на съдебната власт, така че то да осигурява независимост от нелегитимни фактори, да реагира своевременно при случаи на корупция и недобра администрация, да се въздава добро и ефективно правосъдие.

Компетентните български институции не само, че не защитиха магистратите, обект на тази кампания, но и мълчаливо или явно я подкрепяха. Нееднократно медийните атаки бяха координирани с действия или изявления на висши представители на съдебната, изпълнителната и законодателната власт, засягащи определени съдии и съдилища, поддържащи конспиративните и останали напълно недоказани теории за партийна обвързаност и абсурдни сценарии. Членове на ВСС и различни водещи политици предпочитаха именно издания от групата, разгърнала кампанията за свои медийни участия. Флагманът на тази кампания – вестник „Труд“ беше и награден от Висшия съдебен съвет за обективно отразяване на неговата дейност.

В рамките на същата медийна кампания преди няколко месеца бяха публикувани направени тайно снимки на няколко български съдии – бивши и настоящи членове на ръководството на Съюза на съдиите в България, на член на ВСС, на бивш министър на правосъдиетои на съветник от представителството на Европейската комисия в България. По време на заседание на ВСС главният прокурор заяви, че не се интересува дали снимките са направени при незаконно следене на някое от заснетите лица. Това значеше, че ръководената от него прокуратура се отнася с безразличие към евентуално престъпно засягане на личната неприкосновеност на дипломатически представител и на български граждани, част от които съдии, разглеждащи наказателни дела за тежки престъпления.

Противозаконността на водената срещу български съдии медийна кампания достигна свой пореден връх с публикуването на 12.06.2017 г. в електронното издание на вестник „Труд“ на част от писмо, изпратено между лични електронни пощенски адреси на членове на Съюза на съдиите в България. Нарушаването на тайната на личната кореспонденция е престъпление съгласно българския Наказателен кодекс. Друго престъпление е неоторизираният достъп до данни, съхранявани в компютърна система. Така съдържащата събрани по противозаконен начин части от лична кореспонденция публикация е използвана за атака срещу член на Висшия съдебен съвет, поискал обсъждане на информация за оказвано нередно въздействие върху съдии по повод предстоящия избор на членове на следващия състав на ВСС. Информация, с каквато обявиха, че са запознати и кандидати, участващи в кампанията за избора при проведеното на 10.06.2017 г. тяхно изслушване от Общото събрание на съдиите. Публикацията на вестник „Труд“ от 12.06.2017 г. явно е координирана с представители на съдебната власт, доколкото съдържа и информация за декларация на председатели на съдилища от района на Благоевградския окръжен съд, каквато към посочената дата не е била обявена нито на интернет страниците на тези съдилища, нито по друг начин пред останалите медии.

Съюзът на съдиите в България е организация на български съдии, които извършват възложена им от държавата правосъдна дейност да разглеждат и решават граждански, административни и наказателни дела. Атаките срещу такива съдии представляват и атаки срещу държавата и подкопаване на нейния авторитет. Използването на противозаконни средства при тези атаки налага ангажирането на институциите на българската държава, а не оказване на мълчаливо или явно съдействие на представители на тези институции към ескалиращата всекидневно координирана медийна кампания. Доколкото обаче посочената, добила вече и престъпен характер, кампания не среща дължимия отговор от компетентните български институции, намираме за необходимо да се обърнем и към Европейската комисия, като партньор на страната ни по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи, към Консултативния съвет на Европейските съдии, както и към международните магистратски организации, чиито член е Съюзът на съдиите в България. Не може да се нарича правова държава тази, която търпи беззакония спрямо собствените си съдии.

София, 14 юни 2017 г.                                   Управителен съвет на

Съюза на съдиите в България

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.