Последни новини
Home / Законът / Международна конференция у нас: Цацаров с лекция за ролята на ВСС в борбата срещу тероризма

Международна конференция у нас: Цацаров с лекция за ролята на ВСС в борбата срещу тероризма

Defakto.bg

Представители на турския съдебен съвет ще споделят „добри практики“

Интересни теми се очакват на 12-та конференция на Балканската и Евросредиземноморска мрежа на съдебните съвети, която ще се проведе от 9 до 12 юли в Бургас. Това стана ясно на заседанието на пленума на ВСС днес.

Така например главният прокурор Сотир Цацаров ще е говорител по темата „Ролята на съдебните съвети в борбата срещу тероризма“ (наистина е любопитно как точно кадровият орган на третата власт би могъл да е „борец“ с тероризма, а и с други не по-малко тежки престъпления като организираната престъпност, да речем?!). А с презентация за състоянието на съдебната система в Турция ще правят представители на турския ВСС (чието членство в Европейската мрежа на съдебните съвети бе замразено след безредентните арести и обвинения срещу магистрати) в панела „Безпристрастност и етичен кодекс и бъдещето на съдебната власт и безпристрастност“, в който ще се обменят добри практики. В него участие ще вземат и представители на Унгария. Впрочем, при замразяването на членството на турския ВСС в европейската мрежа само България и Унгария гласуваха „въздържали се““.

За предстоящия форум, чийто домакин е българският ВСС, информира днес Димитър Узунов, а от последвали реплики и въпроси на заседанието на съвета се разбра, че далеч не всички кадровици са били предварително запознати с организирането на конференцията и са озадачени от теми и лекторите по тях.

De Fakto полюбопитства и научи, че в Балканската и Евросредиземноморска мрежа на съдебните съвети членуват България, Турция, Албания, Сърбия, Черна гора, Хърватска, Унгария, Италия. Макар да не бе обявено на днешното заседание на ВСС, се чу и че представителите на Италия много настояват на форума в Бургас да се обсъди състоянието на правосъдието в Турция, но в контекста на извънредно положение и след арестите и уволненията на магистрати.

Дебат днес имаше и във ВСС –  за българските лектори и шестимата представители на нашия съвет, които ще имат по 1 глас при вземането на решенията на конференцията.

Димитър Узунов предложи с право на глас да са той, Михаил Кожарев, Галя Георгиева, Каролина Неделчева, Румен Боев и Милка Итова като хора, участвали във форумите на организацията. А за наш говорител по темата за безпристрастността, етичния кодекс и бъдещето на съдебната власт предложи Милка Итова като дългогодишен председател на комисията на ВСС, занимавала се с конкурсите и атестирането на магистратите и двигател на този процес.

Юлиана Колева поиска по тази тема от името на нашия ВСС да говори Камен Иванов. Мотивът – Иванов е „сред малцината в този състав на съвета, за които не е изразявано съмнение в безпристрастността на решенията им“. Колева подчерта, че сред „останалите“ включва и себе си. Пак тя предложи сред имащите право на глас да бъде включена Соня Найденова, защото „познанията на останалите членове едва ли надвишават нейните както по въпроса за тази мрежа, така и за разглежданите теми в Европейската мрежа на съдебните съвети“.

При последвалото гласуване 12 членове на ВСС бяха „за“ Милка Итова като говорител, 7 „за“ получи Камен Иванов.

Отново след гласуване, за което министър Цачева обяви, че си е направила „табличка с химикал“ с право на глас на предстоящия форум бяха излъчени шестимата, предложени от Узунов. Соня Найденова като получила най-ниска подкрепа от 8 „за“ отпадна.

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.