Последни новини
Home / Законът / Митничарите от Кулата имали фонд „арест“*

Митничарите от Кулата имали фонд „арест“*

Defakto.bg

Задържаните служители от Кулата заделяли по 10% от рушветите за  фонд „арест“, съобщава в. Стандарт на челната си страница.   От публикацията, която не сочи източник на информацията става ясно, че ноу-хауто е на митничарите от ГКПП Кулата, където късно във вторник бяха задържани  две смени начело с шефовете им.
Събраният десятък от подкупите отивал за адвокатска защита и плащането на гаранцията по мерките за неотклонение, ако схемата се провали.
Корумпираните служители от Кулата са били следени от миналия август. Както De Fakto  писа, от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова се разбра, че се:  „Касае  за организирана престъпна група“.  Освен митнически инспектори сред 23-мата задържани има и шефове на транспортни фирми, които давали подкупи. При акцията са направени 83 обиска в цялата страна, открити са общо 63 000 лв., потвърди и главният секретар на МВР Младен Маринов.

„Няма да ги оставим на мира, обяви премиерът Бойко Борисов по повод акцията на ГКПП „Кулата“ на заседанието на Министерски съвет“, цитиран от от правителствената информационна служба.

По темата контрабанда, по тези схеми или ще надделем или само можем да си приказваме. Доста неща са направили колегите, полагаме огромни усилия. Всички министерства, които са въвлечени в тази дейност засега са много активни. С цялата си мощ държавата трябва да ги застъпи всичките тези места, в които макар и рядко, но се случва“, продължава министър-председателят.

Няма кандидати вече за катаджии и митничари, не може да попълним бройките. Сиреч, колкото повече в борбата с контрабандата сме успешни, толкова най-търсени преди години професии, които се уреждаха с връзки, сега не могат да съберат кандидати, е друг извод на премиера пред министрите.

Борисов отново заявява,  че основен приоритет е да се промени отношението на администрацията към хората, да се осъзнае, че обслужваният гражданин, а не служителят е по-важният.

Коментар De Fakto: Намерението корумпираните митничари,  а и не само,  да бъдат непрекъснато под натиска на държавата, заслужава подкрепа.  Отдавна не е достатъчно обаче да си сметем боклука и да го изхвърлим през прозореца.  За да е пълноценна битка с корупцията, МВР, ДАНС и сие служби,  трябва да подплатят усилията си освен с преразкази за престъпна дейност и  с доказателства, които са годни за прокуратурата да предизвика сериозни съдебни процеси.  Едва тогава, според стандартите на Европа за правосъдие,  можем да съдим за реалната  ефикасност от усилията срещу корупцията. 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.