Последни новини
Home / Законът / Панов оспори отказите за дисциплинарни дела за драстични нарушения със СРС-тата

Панов оспори отказите за дисциплинарни дела за драстични нарушения със СРС-тата

Defakto.bg

Председателят на ВКС Лозан Панов обжалва пред ВАС отказите да се образуват дисциплинарни дела срещу съдиите, допуснали драстични нарушения с разрешителни за спецразузнавателни средства (СРС).

Той бе поискал да се потърси отговорност на бившите заместници на Владимира Янева Петя Крънчева, Иво Дачев и Николай Димов, като се позова на доклада на самия Софийски градски съд за СРС-тата. Там бе констатирано включително, че спецсредства са задействани за посолства, консулства и други дипломатически сгради, макар това да е забранено от Виенската конвенция. Както и че разрешителни са давани за престъпления, за които използването им е изключено по закон. (Именно заради разрешителните за СРС по “Червей” присъда получи и Владимира Янева).

На 6 юни обаче мнозинството в съдийската колегия на ВСС отказа дисциплинарни дела, както предлагаше и комисия начело с Галя Георгиева. А от съобщението на ВКС днес изплуват мотивите за отказа.

Ето го:

“Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) внесе във Върховния административен съд (ВАС) жалби срещу решенията на Съдийската колегия по Протокол № 23/06.06.2017 г. да не бъдат образувани дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказание на съдиите Иво Дачев, Николай Димов и Петя Крънчева – Тропчева. Предложенията за образуване на дисциплинарни производства бяха внесени от председателя на ВКС, като бяха мотивирани с направените констатации в Доклад за дейността на отдел „Защита на класифицираната информация“ по Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и Закона за електронните съобщения (ЗЕС) за 2015 г. и 2016 г. на Софийския градски съд (СГС).

Лозан Панов пише в жалбите си до ВАС, че отказите да се образуват дисциплинарни производства са незаконосъобразни, тъй като според мотивите им в предложенията си председателят на ВКС се позовава на резултати от проверка, която не е извършена от компетентен съгласно ЗСРС и Закона за съдебната власт (ЗСВ) орган и следователно те не могат да послужат за изготвяне на предложение за налагане на дисциплинарно наказание. „Макар в закона да не са посочени изчерпателно предпоставките за образуване на дисциплинарно производство, може да се изведе като основание за образуване единствено изискването да е отправено предложение за налагане на дисциплинарно наказание от компетентен орган, изрично посочен в чл. 312, ал. 1, т. 1 – 4 ЗСВ. В случая такова предложение е направено от председателя на Върховния касационен съд в качеството му на по-горестоящ административен ръководител (чл. 312, ал. 1, т. 2 ЗСВ). Предложението е редовно от външна страна, като сезирането е надлежно извършено от компетентен орган, а преценката на твърдените в него факти и обстоятелства, квалифицирани като дисциплинарни нарушения, е въпрос по същество, респективно по основателността на предложението. Дали да наложи или не дисциплинарно наказание преценка има съответната колегия на ВСС, но когато е надлежно сезиран, дисциплинарно-наказващият орган няма право да отклонява предложението“ – категоричен е председателят на ВКС, като цитира и трайната практика на ВАС по въпроса.

Лозан Панов пише още, че по същество не споделя аргументите за това, че проверката, на която се позовава в предложенията си, не е извършена от компетентен орган. Той подчертава, че докладът на СГС е приет с решение на Съдийската колегия, без да са изложени възражения във връзка с констатациите в него, още повече за липса на компетентност на заместник-председателите на СГС по ЗСРС и ЗСВ. „Безспорно е обстоятелството, че административният ръководител на Софийския градски съд има правомощия да извършва проверки и да контролира цялостната дейност на съда, включително тази във връзка с прилагане на ЗСРС. От своя страна, в качеството му на по-горестоящ административен ръководител, председателят на Върховния касационен съд, който съгласно конституционно установеното си правомощие осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища, не би следвало да остане безучастен към подобни порочни практики, упражнявайки правомощието си по чл. 312, ал. 1, т. 2 ЗСВ“ – пише в жалбите до ВАС.

А въпросният доклад роди още бури във ВСС и не само там след писмо на Сотир Цацаров, че съдът не давал на прокуратурата преписките за СРС-тата, поради което разпоредената прокурорска проверка нямало да приключи в срок. Именно тогава кадровици подхвърлиха, че ръководството на СГС май било нарушило закона с този доклад – нямало право да чете класифицирана информация и да я оповестява. В отворено писмо Калоян Топалов категорично отхвърли всички нападки и обвинения – и на Цацаров, и на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.