Последни новини
Home / Законът / Подписката за оставка на Цецка Цачева набъбва. Тя: Само Борисов може да ме свали!

Подписката за оставка на Цецка Цачева набъбва. Тя: Само Борисов може да ме свали!

Defakto.bg

Само министър-председателят може да ми поиска оставката и то аргументирано, че не се справям с възложените ми задачи- така правосъдният министър Цецка Цачева коментира днес искането на топ-юристи тя веднага да напусне поста.
В четвърътък  Цачева не изглеждаше притеснена.  Обяви и класическото оправдание на политика –   думите й били извадени от контекста.  И определи като „уважавани юристи“ участниците в петицията срещу нея. Тя  била готова да разговаря с тях, ако имат законодателни предложения.
Така възмущението на  професионални юристи, които вчера поискаха оставката й,  се сблъска челно с политическата представа на министър Цачева за оценката и отговорността й пред обществото. 

Междувременно, подкрепата за петицията, в която 16 квалитетни юристи, адвокати и преподаватели от академичните среди в сряда  поискаха оставката на  Цачева, набъбва с  нови имена, посочва проверка на De Fakto.   Подписалите  искането (към 17 ч.) вече са 158, а коментарите на авторите показват, че в него няма нищо лично, а проблемът се свежда до  разминаването на основополагащи възгледи за правосъдието и манталитета на управленците.   

Както информирахме,  поводът  за протеста са изявленията на  Цецка Цачева пред bTV от понеделник, че   „ако иска промени, г-н Панов следва да се кандидатира за депутат”.   Грехът на Лозан Панов бе  предложението му  свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията.  Както и идеята му  прокуратурата да напусне съдебната власт и да стане независим орган.  Правосъдната министърка   посочи,че  Конституцията е отредила място на прокуратурата в съдебната власт.  Ако някой иска това да се промени – да се кандидатира за депутат, иначе е неуместно да изказва мнение.   Странна логика, според която именно г-жа Цачева би следвало да се въздържа от мнения,  след като е била начело на институция, нашумяла със скандалите и  „историческия компромис“, който удобно „съкрати“ съдебната  реформа в услуга на върховете от прокуратурата. Но това не й попречи да определи поведението на Панов като политиканстване.

 В отвореното си  писмо до Цачева, професионалните адвокати и преподаватели напомнят,че:

Справедливостта, от която всички се нуждаем, няма политически цвят и не може да бъде осигурена само от законодателя в рамките на мандата на една или друга партия.

И още: Независимо от това дали споделяме конкретните предложения за промени, ние не виждаме кой друг, ако не съдиите, са компетентни да формират мнение и предлагат промени в тази област, както и да участват активно в обсъждането им. Намираме за крайно неуместно изказването Ви, че „ако иска промени, г-н Панов следва да се кандидатира за депутат”.

Последвалият пример би могъл да  засрами не един и двама политици у нас.

 По този повод Ви припомняме, че през 2016 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Унгария за нарушение на свободата на изразяване на бившия председател на унгарския Върховен съд – г-н Андраш Бака, поради реакцията на властите по изразени от него критики към предприетите законодателни реформи.

В това решение ЕСПЧ подчерта, че „темата за функционирането на съдебната система е от обществен интерес и че дебатът по нея е защитен от чл. 10 от ЕКПЧ. Дори даден проблем да има политическа окраска, това само по себе си не е достатъчно, за да бъде обезкуражен съдия да прави изявления по въпроса.

Нещо повече, предсрочното прекратяване на мандата на г-н Бака е имало безспорен „смразяващ ефект“ и е можело да обезкуражи съдиите да участват в общественото обсъждане на законопроекти и да изразяват становище по въпроси, свързани с независимостта на съда”.

В резолюцията си от 17 май 2017 г. Европейският парламент се позова на това решение и изрази опасение за системна заплаха за принципите на правовата държава в Унгария, като призова Съвета да задейства чл. 7 от Договора за ЕС. Със съжаление констатираме, че тези обстоятелства като че ли не са били напълно осмислени…

Още по темата в De Fakto Топ юристи поискаха незабавно оставката на Цецка Цачева като министър на правосъдието

  • Присъединилите се професионалисти към 16-те  авторитетни български юристи – известни адвокати и преподаватели, може да видите на  онлайн петиция – отворено писмо, в което е поискана оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева.

About Лилия Христовска

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.