Последни новини
Home / Законът / Прокурор и потомствен адвокат са депутатските номинации за ВСС, засега

Прокурор и потомствен адвокат са депутатските номинации за ВСС, засега

Defakto.bg

Потомственият юрист и адвокат Мирослав Джеров и прокурорът от Варна Владислав Томов са номинациите на депутати за новия ВСС засега. Тези имена са качени на страницата на парламента.

Мирослав Джеров, син на известния проф.Александър Джеров, е предложен от бившия конституционен съдия Георги Марков, в този парламент избраник от ГЕРБ. В номинацията се сочи, че Мирослав Джеров е дългогодишен адвокат в София, познава отлично работата в съдебната система, „включително проблемите на столичните съдилища, породили големи публични скандали в последните години“. Както и че „има репутацията на честен и необвързан човек, моралът му е вън от съмнение“. Кандидатурата на Мирослав Джеров е подкрепена и от Съюза на младите юристи като член на Гражданския съвет към ВСС.

Мирослав Джеров е адвокат от 2000 г. Завършил е право в СУ „Св.Климент Охридски“, а преди това Музикалната академия „Проф.Пано Владигеров“, специалност „кларинет“.

„Воля“ и нейният председател Веселин Марешки издигат прокурора от районната прокуратура във Варна Владислав Томов. В номинацията се сочи, че кандидатът е „ревностен радетел за спазване на принципа на случайното разпределение на делата, на Кодекса за етично поведение на магистратите, както и на гражданското наблюдение на съдебната система“. Подчертано е, че Владислав Томов е против изваждането на прокуратурата от съдебната власт и има „безупречна репутация, силна лична мотивация за провеждане на реформите, започнати от действащия ВСС“.

Владислав Томов е завършил право в Югозападния университет „Неофит Рилски“, влиза в системата през 1998 г. като младши прокурор в Сандански, от 2001 г. е в РП-Варна, отличаван е с наградата „Джовани Фалконе“ за смелост, постоянен член на комисията за борба с трафика на хора към варненската община.

Парламентът трябва да избере 11 членове на новия ВСС, срокът за номинации изтича на 20 юни. Изборът ще е през септември, като сега за първи път ще се тества новото конституционно правило, че съдебните кадровици от парламентарната квота се избират с мнозинство от поне 160 „за“.

Изборите за ВСС от професионалната квота на магистратите пък са пред приключване. Следователите и прокурорите вече излъчиха  своите представители. В събота ще гласуват съдиите.

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.