Последни новини
Home / Законът / Прокурор и потомствен адвокат са депутатските номинации за ВСС, засега

Прокурор и потомствен адвокат са депутатските номинации за ВСС, засега

Defakto.bg

Потомственият юрист и адвокат Мирослав Джеров и прокурорът от Варна Владислав Томов са номинациите на депутати за новия ВСС засега. Тези имена са качени на страницата на парламента.

Мирослав Джеров, син на известния проф.Александър Джеров, е предложен от бившия конституционен съдия Георги Марков, в този парламент избраник от ГЕРБ. В номинацията се сочи, че Мирослав Джеров е дългогодишен адвокат в София, познава отлично работата в съдебната система, “включително проблемите на столичните съдилища, породили големи публични скандали в последните години”. Както и че “има репутацията на честен и необвързан човек, моралът му е вън от съмнение”. Кандидатурата на Мирослав Джеров е подкрепена и от Съюза на младите юристи като член на Гражданския съвет към ВСС.

Мирослав Джеров е адвокат от 2000 г. Завършил е право в СУ “Св.Климент Охридски”, а преди това Музикалната академия “Проф.Пано Владигеров”, специалност “кларинет”.

“Воля” и нейният председател Веселин Марешки издигат прокурора от районната прокуратура във Варна Владислав Томов. В номинацията се сочи, че кандидатът е “ревностен радетел за спазване на принципа на случайното разпределение на делата, на Кодекса за етично поведение на магистратите, както и на гражданското наблюдение на съдебната система”. Подчертано е, че Владислав Томов е против изваждането на прокуратурата от съдебната власт и има “безупречна репутация, силна лична мотивация за провеждане на реформите, започнати от действащия ВСС”.

Владислав Томов е завършил право в Югозападния университет “Неофит Рилски”, влиза в системата през 1998 г. като младши прокурор в Сандански, от 2001 г. е в РП-Варна, отличаван е с наградата “Джовани Фалконе” за смелост, постоянен член на комисията за борба с трафика на хора към варненската община.

Парламентът трябва да избере 11 членове на новия ВСС, срокът за номинации изтича на 20 юни. Изборът ще е през септември, като сега за първи път ще се тества новото конституционно правило, че съдебните кадровици от парламентарната квота се избират с мнозинство от поне 160 “за”.

Изборите за ВСС от професионалната квота на магистратите пък са пред приключване. Следователите и прокурорите вече излъчиха  своите представители. В събота ще гласуват съдиите.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия обсъжда ветото на президента върху “кариерните бонуси” за членовете на ВСС

Правна комисия ще разгледа президентското вето върху Закона за съдебната власт.  Президентът Румен Радев върна …

Прокламацията на Независимостта е рядък миг на единомислие и желание на граждани и управници в името на Родината (обновена)

      Поздравление на президента Румен Радев до българския народ по случай Деня на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.