Последни новини
Home / Законът / След рестарт: ВСС назначи нова проверка на Лозан Панов

След рестарт: ВСС назначи нова проверка на Лозан Панов

Defakto.bg

След като миналия четвъртък ВСС отхвърли искането за нова проверка на Лозан Панов – този път на договорите от 2015 г. досега, сключени в неговия мандат начело на Върховния касационен съд, днес настояването бе подновено. И в крайна сметка, с учудващо единодушие от 20 „за“ кадровиците разпоредиха одит на тези договори. Отказана бе обаче сходна проверка в другия върховен съд ВАС и в прокуратурата.

Самият Лозан Панов не присъстваше на заседанието.

Рестартът дойде по искане на Димитър Узунов като шеф на бюджетната комисия на съвета, горещо подкрепено от Галя Георгиева. Те двамата настояваха за проверката и миналия път. А днес не представиха нови данни, ставаше дума за същите сигнали от финансовия директор на ВКС, който е пред съкращение, за неправомерно разходване на средства за софтуерни „ресторантьорски“ продукти в почивната база на съда в Лозенец, поръчките за гориво за служебните автомобили и покупката на звукозаписна техника за 6 зали. Твърденията за нередности миналия четвъртък бяха категорично опровергани от главния счетоводител на ВКС.

Днес обаче Димитър Узунов обяви, че като има такива сигнали, те не можело да се подминават.

Тогава Калин Калпакмиев предложи освен върху използваните счетоводни продукти в почивната база на ВКС в Лозенец, проверката да се разпростре и върху счетоводното отчитане в другите почивни бази – на ВАС и на прокуратурата.

Галя Георгиева твърдо се възпротиви: „Никой не бива да бърка авторитета на ВКС като институция с неговия председател. Няма да приема предложенията за разширяване. Мотивите са сериозни, касаят сериозни пропуски при управлението на бюджетните средства във ВКС, където председателят нарушава лимитите, определени от ВСС. И си позволява да изземва функциите, възложени по закон на съвета – например без съгласие на комисията по управление на собствеността беше заел бившата кола на един от зам-председателите на ВКС на районен съд!“

Не беше съгласен и Димитър Узунов.

Тук Юлия Ковачева и Соня Найденова казаха, че този път ще подкрепят искането за одит във ВКС, но с различни мотиви. Найденова изтъкна, че по вина на самата дирекция на ВСС, такъв вътрешен одит не е извършван скоро във Върховния касационен съд. А Ковачева каза, че ще подкрепи, за да се спрат спекулациите, че някой се оитва нещо да прикрие.

С 15 срещу 6 гласа обачче мнозинството в съвета отказа проверка на счетоводното отчитане в почивните бази на ВАС и на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Един коментар

  1. Момчил Дойчев

    ВСС – Квалифицирано мнозинство на Милиционерската Мафия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.