Последни новини
Home / Законът / Адвокат Eмилия Недева: За Цачева правосъдната реформата е приключила*

Адвокат Eмилия Недева: За Цачева правосъдната реформата е приключила*

Defakto.bg

 

Посланията, които госпожа Цачева като министър на правосъдието отправя към обществото, категорично ни убедиха, че тя не е в състояние не само да осъществи, а дори само да способства за една радикална съдебна реформа. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ адв. Емилия Недева – един от 189-те юристи (към 11,20  ч. в петък), положили подписа си под искането за оставка на правосъдния министър Цецка Цачева заради нейни изказвания в публичното пространство.

Ако си спомняте, през юни миналата година тя (Цецка Цачева – бел.ред.) заяви, че България е държава със завършена вече съдебна реформа и съдебната реформа е приключила. Доскоро нямах идея доколко тази фраза се е вкоренила в съзнанието на гражданите, с които се виждам всеки ден, защото огорчените, обезсърчените от правосъдието винаги отварят разговор за начина, по който то се осъществява и много често споменават, че усещат безперспективност, защото нищо няма да се промени, реформата практически е приключила. За разочарование на госпожа Цачева обаче последният доклад на ЕК от януари даде препоръки, които трябва да бъдат изпълнени.

Голяма част от тях са възложени на институцията, Министерство на правосъдието, на министъра на правосъдието – самостоятелно или в комбинация с други институции. Според вас, мислите ли, че човек, за когото реформата е приключила, има мотивация да работи точно по тези мерки.

Адвокат Недева е категорична, че позицията ѝ не е в защита на Лозан Панов:

Не е проблем участието на представители на магистратурата, на адвокатурата или на МВР в работни групи. Проблем е обаче, когато голяма част от законодателството е инициирано от Прокуратурата. Напоследък специално промените, които се искат в НПК и НК, са идея на прокуратурата и по тях се формират от Министерството на правосъдието работни групи. Вижте, елементарно е да се счита, че ние сме страна в процеса и ще създадем проблем с подкрепата си към Лозан Панов. Нашата позиция не е в защита на Лозан Панов, той не се нуждае от такава. Позицията ни е в защита на свободата на мнение, тоест, тази позиция е в защита на Конституцията на върховенството на правото.

Недева определи като „много опасен прецедент“ и призива на министъра към Апелативния съд „да отговори на очакванията на обществото“ и да отмени освобождаването на част от групата на „Наглите“. Тя коментира и изявленията, че магистратите, които говорят като политици, следва да се кандидатират за депутати:

Законодателството е, по начало, политически въпрос, но няма човек от гражданското общество, който да бъде изключен от дебата за законодателството. Именно затова ние сме поставили акцента върху дело на Европейския съд по правата на човека от 2016 г., което, като че ли е написано по изказванията на министъра на правосъдието и на главния прокурор за позицията на Лозан Панов. Това е дело на председателя на Върховния съд на Унгария Андреш Бака срещу Унгария, и с решение от 2016 г. Европейският съд по правата на човека подчерта, че темата за функционирането на съдебната система е от обществен интерес и че дебатът по нея е защитен от чл.10 от Европейската конвенция. Европейският съд казва, че дори даден проблем да има политическа окраска, това само по себе си, не е достатъчно, за да бъде обезкуражен един съдия да прави изявления по въпроса. А особено ако се тръгне към предсрочно прекратяване на мандата му, както е станало с г-н Андра Бака, това би имало безспорен смразяващ ефект и може да обезкуражи съдиите да участват в обсъждането на законопроектите.

*Източник БНР, интервю на Силвия Великова

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.