Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ с пет номинации за Висшия съдебен съвет

ГЕРБ с пет номинации за Висшия съдебен съвет

Defakto.bg

Няколко дни преди да изтече срокът за номинации, ГЕРБ издигна пет кандидатури за новия Висш съдебен съвет, сред които един зам.-председател на върховен съд и двама прокурорски шефове. Имената бяха обявени от председателя на правната комисия Данаил Кирилов на нарочен брифинг в парламента. Това са „юристи с безупречна репутация и безспорен професионален опит“, обяви той. Интересен бе отговорът на  Кирилов, че: „Не искаме разузнавачи в кавички, тоест външни юристи, които да инплантираме,  имаме доверие на съдебната власт“.  Вметката му бе любопитна, защото и Конституцията, и Законът за съдебната власт допускат участие във ВСС на юристи от всички професии плюс  хабилитирани преподаватели, стига да отговарят на условията за стаж,  висок морал и нравствени качества.   А и в момента именно ГЕРБ поддържа кандидатура на „външен “ юрист в лицето на адвокат Мирослав  Джеров, издигнат от Георги Марков.

Парламентът трябва да избере общо 11 кадровици в новия ВСС, като 6 от тях – в съдийската колегия на съвета, а 5 – в прокурорската.

Три са предложенията на ГЕРБ за съдийската колегия, две – за прокурорската. 

Боян Магдалинчев

Групата на управляващите издига зам.-председателя на ВАС Боян Магдалинчев. Той влезе в ръководството на Върховния административен съд в мандата на Георги Колев, пред пенсия е, но за парламентарните избраници няма възрастова граница. Магдалинчев бе начело на съдебни състави по ключови дела, чиито решения не се приемат обществено еднозначно. Например петима от ВАС начело с него спряха спирането на наредбата за пръстовите отпечатъци за прием в болница.

Другият кандидат за съдийската колегия е Вероника Имова от Върховния касационен съд. В момента тя оглавява съдийската Комисия по атестирането и конкурсите, създадена след последните промени в съдебния закон. Имова бе избрана там от върховните съдии.

Подкрепяме и адвокат Мирослав Джеров, каза Кирилов. И го представи като „син на репресиран, колегата Александър Джеров, зад него застанаха организациите на пострадалите от репресиите от комунистическия режим“.

Кои са избраниците на ГЕРБ за прокурорската колегия?

Гергана Мутафова

Гергана Мутафова – районен прокурор на Пловдив. Тя бе кандидат за ВСС и от професионалната квота на прокурорите, но не й достигнаха гласове. Сега този факт бе изтъкнат от Кирилов с аргумента, че Мутафова е получила солидна подкрепа от колегите си и има ясни позиции за предстоящото преструктуриране и райониране на държавното обвинение.

Калина Чапкънова

Другият им кандидат е Калина Чапкънова, втори мандат окръжен прокурор на Бургас. Тя стана известна най-вече като обвинителя по делото за атентата на летище „Сарафово“, което все не успява да тръгне в специализирания съд.

На въпрос дали кандидатите за ВСС са съгласувани с Бойко Борисов, отговорът бе: „Петте кандидатури са обсъждани в нашата парламентарна група, съгласувани и одобрени по надлежния ред“.

Номинация вече направиха и от ВОЛЯ на Веселин Марешки. Техният кандидат е Владислав Томов от районната прокуратура във Варна.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.