Последни новини
Home / Законът / И ДПС издигна двама за новия ВСС

И ДПС издигна двама за новия ВСС

Defakto.bg

Днес очевидно е “депутатски” ден за издигане на кандидати за ВСС.

След като сутринта ГЕРБ обяви пет имена, следобяд ДПС също номинира двама – най-дългогодишния зам.-председател на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев и шефката на столичното следствие Пламена Цветанова.

Съдия Стефан Гроздев

Гроздев е издигнат за съдийската колегия на ВСС от Хамид Хамид, Апостолова  е номинацията на Йордан Цонев за прокурорската колегия. И Цонев, и Хамид са зам.-председатели на групата на ДПС.

Двамата кандидати са известни. Съдията Гроздев бе претендент  за председател на САС, от години ръководи търговската колегия на съда. Но влезе в публичното пространство най-вече с обвиненията на Недим Генджев, че е “човек на ДПС”, имаше и ред сигнали срещу него, проверките по които не показваха нарушения. Смут бе предизвикал също деклариран от Гроздев апартамент в Париж, като той обясни, че е жилището е маломерно, за дъщеря му, която е учела там.

“Предлагам кандидатурата на лице с доказана биография в съдебната власт”, заявява за Гроздев Хамид Хамид.

Пламена Апостолова, шеф на стопанския отдел на националното следствие, е известна като близка до бившия директор на НСлС Ангел Александров. Навремето заедно с Татяна Шарланджиева тя разследваше делото срещу бившия шеф на “Топлофикация” Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото. А после по делото “Фронтиер” (докато течеше мощен скандал между Ангел Александров и Румен Овчаров) свидетелстваше срещу колежката си Шарланджиева, впоследствие възстановена на работа. По това дело тогава бе привлечена и Корнелия Нинова, като заместник на Овчаров, после напълно реабилитирана. Миналата година със заповед на Сотир Цацаров Пламена Апостолова бе назначена за шеф на столичното следствие.

Йордан Цонев мотивира номинацията й с факта, че “притежава високи професионални и нравствени качества”.

След номинациите от ДПС издигнатите кандидати за квотата на парламента стават 8 – 5 от ГЕРБ, 2 от ДПС, 1 от “Воля”. Общо депутатите трябва да изберат 11 кадровици с квалифицирано мнозинство от минимум 160 “за”. Очаква се кандидатите си да посочат от БСП и патриотите.

About De Fakto

Проверете също

Защо е опасна за правосъдието новата ЕИСС (становище на 69 върховни съдии)

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати до министъра на правосъдието, с копие …

Бойко Рашков поиска от шефа на Националното следствие Борислав Сарафов да разследва главния прокурор Иван Гешев

От НСлС  бързо препратиха сигнала в Спецпрокуратурата с аргумента, че не са компетентни Служебният министър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.