Последни новини
Home / Законът / И ДПС издигна двама за новия ВСС

И ДПС издигна двама за новия ВСС

Defakto.bg

Днес очевидно е „депутатски“ ден за издигане на кандидати за ВСС.

След като сутринта ГЕРБ обяви пет имена, следобяд ДПС също номинира двама – най-дългогодишния зам.-председател на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев и шефката на столичното следствие Пламена Цветанова.

Съдия Стефан Гроздев

Гроздев е издигнат за съдийската колегия на ВСС от Хамид Хамид, Апостолова  е номинацията на Йордан Цонев за прокурорската колегия. И Цонев, и Хамид са зам.-председатели на групата на ДПС.

Двамата кандидати са известни. Съдията Гроздев бе претендент  за председател на САС, от години ръководи търговската колегия на съда. Но влезе в публичното пространство най-вече с обвиненията на Недим Генджев, че е „човек на ДПС“, имаше и ред сигнали срещу него, проверките по които не показваха нарушения. Смут бе предизвикал също деклариран от Гроздев апартамент в Париж, като той обясни, че е жилището е маломерно, за дъщеря му, която е учела там.

„Предлагам кандидатурата на лице с доказана биография в съдебната власт“, заявява за Гроздев Хамид Хамид.

Пламена Апостолова, шеф на стопанския отдел на националното следствие, е известна като близка до бившия директор на НСлС Ангел Александров. Навремето заедно с Татяна Шарланджиева тя разследваше делото срещу бившия шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото. А после по делото „Фронтиер“ (докато течеше мощен скандал между Ангел Александров и Румен Овчаров) свидетелстваше срещу колежката си Шарланджиева, впоследствие възстановена на работа. По това дело тогава бе привлечена и Корнелия Нинова, като заместник на Овчаров, после напълно реабилитирана. Миналата година със заповед на Сотир Цацаров Пламена Апостолова бе назначена за шеф на столичното следствие.

Йордан Цонев мотивира номинацията й с факта, че „притежава високи професионални и нравствени качества“.

След номинациите от ДПС издигнатите кандидати за квотата на парламента стават 8 – 5 от ГЕРБ, 2 от ДПС, 1 от „Воля“. Общо депутатите трябва да изберат 11 кадровици с квалифицирано мнозинство от минимум 160 „за“. Очаква се кандидатите си да посочат от БСП и патриотите.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.