Последни новини
Home / Законът / Преди утрешния съдийски вот: Запечатаха сървърното помещение във ВСС

Преди утрешния съдийски вот: Запечатаха сървърното помещение във ВСС

Defakto.bg

Безпрецедентно за вота за ВСС дотук, Избирателната комисия, която отговаря за съдийския избор, излезе с първо решение в деня навръх гласуването.

Днес комисията с председател Светла Димитрова от ВКС, зам.-председател Ивелина Солакова (зам.-шеф на окръжния съд във Велико Търново) и 7 членове се е произнесла по искания на Съюза на съдиите и на един от кандидатите Любомир Нинов от РС-Варна.

А прегледът на решенията, публикувани на страницата на ВСС, показва че съмненията сред съдиите за възможни манипулации при онлайн гласуването изобщо не са заглъхнали въпреки уверенията, че никой не може да „бърка“ в системата.

Какво реши избирателната комисия?

На страницата на съвета да се обявят поименните списъци на съдиите, които ще гласуват електронно и са с активирани талони за това, както и на онези, които ще упражнят вота си с бюлетина в централното фоайе на Съдебната палата утре.

Секционната избирателната комисия за електронното гласуване да извърши оглед на съвръвното помещение в сградата на ВСС, да изготви протокол за работеща камера за видеонаблюдение и да запечата помещението със стикер с подписите на членовете на комисията. А след приключване на електронното гласуване непосредствено да провери целостта на печата и също да го удостовери с протокол.

Запечатването е направено, става ясно от публикуван вече протокол на СИК.

Тези искания са били отправени от Съюза на съдиите, един от наблюдателите на изборите.

Някои от настояванията обаче са били отхвърлени.

Така без уважение е оставено искането на ССБ да се онагледяват резултатите „гласувал“ в реално време, както и на всеки кръгъл час да се оявяват имената на гласувалите съдии. Мотивът за отказа е, че това ще наруши тайната на вота.

Без уважение е оставена и молбата на кандидата Любомир Нинов преброяването на гласовете от бюлетините да се показвана нарочен голям екран и да се сканира. Тук мотивът е, че липсва такава техническа възможност.

Няма съмнение – гласуването на съдиите за „техните“ 6 в новия ВСС ще се следи под лупа. И най-вероятно този път резултатите ще бъдат и обжалвани – последните промени в ЗСВ дадоха възможност те да се оспорват пред смесен състав от ВКС и ВАС, чието решение е окончателно.

Тези избори ще са „горещи“.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Един коментар

  1. ИВАЙЛО

    Как само ги знаят НЕЩАТА ? От къде ли ? Пак ще сме ….. .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.