Последни новини
Home / Законът / Сметната палата се „обърка в превода“ за имотната декларация на Панов

Сметната палата се „обърка в превода“ за имотната декларация на Панов

Defakto.bg

Сметната палата уличи днес председателя на ВКС Лозан Панов като „нарушител“, не подал задължителната годишна имотна декларация. Според сайта на палатата той излизаше единствен измежду членовете на ВСС и Инспектората, не спазил това си задължение.

Да, ама не – от 1 януари 2017 г. имотните декларации на „тримата големи“, съдиите, прокурорите и следователите в страната се подават не пред Сметната палата, а пред Инспектората, контрираха от Върховния касационен съд. И дори поместиха съобщение от сайта на самата Сметна палата от 12 януари за това (виж по-долу).

Промяната дойде в резултат на новите правомощия на Инспектората, гласувани от парламента миналата година. Сред тях е и съхраняването на регистъра с имуществените декларации на магистратите, включително на председателите на ВКС и на ВАС и на главния прокурор, както и извършването на имуществени проверки на тях.

Сред задължените да описват имоти, влогове, спестявания и прочее пред Сметната палата останаха членовете на ВСС и на Инспектората.

Факт е, „тримата големи“ са и членове по право на Висшия съдебен съвет, но това изобщо не означава, че трябва да подават една и съща декларация на две места, категорични са от ВКС.  Факт е също, че Георги Колев и Сотир Цацаров и тази година са изпратили декларации и до Сметната палата. Но това си е техен избор.

Ето съобщението на ВКС:

По повод на публикацията в страницата в Интернет на Сметната палата от 16.06.2017 г., според която председателят на Върховния касационен съд (ВКС) попада в списъка на лицата, неподали в срок декларация или уведомление по реда на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, е необходимо да се уточни, че председателят н а ВКС няма такова задължение.

От 1 януари 2017 г. за съдии, прокурори и следователи, включително председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главния прокурор, отпада задължението да подават декларации и уведомления в Сметната палата.

От същата дата те вече трябва да подават декларации за имущество и интереси, както и за промяна в декларираните обстоятелства в частта за интересите, пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Това е категорично посочено дори в прессъобщение на Сметната палата, публикувано в страницата на институцията в Интернет на 12.01.2017 г.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.