Последни новини
Home / Законът / Гласуването за ВСС свърши, почва броенето

Гласуването за ВСС свърши, почва броенето

Defakto.bg

Изборният ден за излъчване на съдийските избраници в новия ВСС свърши, започна броенето на бюлетините. Магистратите трябваше да изберат шестима измежду 27 кандидати.

Точно в 18.00 часа Мая Маркова – председател на Общото събрание на съдиите за избор на член на ВСС и заместник-председател на Апелативен съд – Велико Търново, обяви края на изборния ден, съобщиха от съвета.

Към 18.00 ч. общата избирателна активност на съдиите е 87,18 % при 1951 гласували  от 2238 имащи право на глас. При това положение избрани ще са кандидатите, получили поне 976 гласа – повече от половината от гласувалите.

Електронен вот са дали 1473 съдии от 1677 заявили желание. Регистрираната избирателна активност е 87.94 %.

Гласува кандидатът Емил Дечев от СГС

С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 478 съдии, т. е. избирателната активност е 84,90%.

От 27 кандидати, 19 гласуваха с бюлетини.

Секционната избирателна комисия № 1 отвори избирателната урна и започна преброяването на бюлетините. Като приключи с това, СИК ще състави и подпише протокол с резултатите.

След обявяване на края на изборния ден се задейства и другата секционна комисия – за електронния вот. Тя въвежда своята парола за достъп в системата и получава резултатите от вота онлайн като подадени гласове за всеки от 27-те кандидати. Окончателният резултат от избора обаче се отчита, след като председателят на общата Избирателна комисия въведе в системата за електронен избор и резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните от протокола. Чрез информационната система председателят на Избирателната комисия сумира общия резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез бюлетини. Накрая същата система генерира резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на съдийската колегия от квотата на съдиите, както и общият брой на гласовете, с които е избран всеки един.

Гласува кандидатът Севдалин Мавров от ВКС

Ако няма избрани или бройката от 6 места не е попълнена, това също се съобщава и се насрочва нов избор за утре. Във всички случаи след получаването на крайните резултати се съобщават подадените гласове за всеки от кандидатите.

Предвид големия брой бюлетини, близо 500, в близките два часа надали ще има резултати.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.