Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВКС: Листчета и началници нямат място в изборите

Председателят на ВКС: Листчета и началници нямат място в изборите

Defakto.bg

„Дойдох и гласувах като съдия, не като адинистративен ръководител. Административните ръководители нямат място в процеса по избора на съдии за ВСС“ – това заяви Лозан Панов днес, след като пусна бюлетина с неговите 6 избраници за съвета.

Това бе и отговорът на председателя на ВКС на въпрос как ще коментира „листчетата“  с имената на 7 фаворити, раздавани от началници на съдиите по места.

„Призовавам съдиите да са активни, да гласуват, като се доверят на собствената си съвест“, обяви Панов. И прикани колегите си да не забравят да гласуват и утре, ако се стигне до балотаж, което е твърде възможно. Така вече беше при прокурорите, които в първия ден на вота не успяха да излъчат нито един представител и изборът им продължи на следващия ден.

На въпрос как ще коментира досегашните парламентарни номинации за ВСС, Панов каза, че тях ще ги оценяват други, за съдиите е важен техният избор.

Кандидатът Красимира Милачкова е сред първите гласували.
Гласува и Цветинка Пашкунова от ВКС – на преден план

Изборният ден продължава, прави впечатление, че от сутринта в централното фоайе на Съдебната палата, където са урните за бюлетини, се вият опашки. Към 10 часа по този начин правото си на вот вече са били упражнили 83 съдии, което е 14,74 % от заявилите желание 563-ма. Сред тях са и двайсетина от 27-те съдийски кандидати за новия ВСС. Част са пуснали бюлетини в първия час от изборния ден, съобщиха от ВСС. Правото си на глас са упражнили Любомир Нинов, Вера Кънева, Мирослав Йорданов, Красимира Милачкова, Цветинка Пашкунова.

Интернет страницата на ВСС не отчита междинни данни за гласуването с бюлетини.

Активността на вота онлайн обаче може да се наблюдава в реално време. Към 11,30 ч. тя бе надхвърлила 50 %. Заявки за електронно гласуване са дали 1677 съдии.

За да се признаят резултатите от гласуването, в него трябва да са участвали повече от половината от съдиите по списък – те са общо 2238, т.е. искат се поне 1120 участвали.

За избрани в първия ден се признават кандидатите, получили повече от половината от гласовете на участвалите във вота. Ако по този начин не се наберат 6 победители, изборът продължава в неделя, когато за избрани се смятат получилите най-много гласове. При равен брой гласове, следва балотаж.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.