Последни новини
Home / Законът / Броенето на бюлетините започна – на микрофон

Броенето на бюлетините започна – на микрофон

Defakto.bg

Точно в 18 ч. председателят на Общото събрание на съдиите Мая Маркова обяви гласуването на съдиите за новия ВСС за приключен. Системата за електронния вот бе изключена, започна броенето на бюлетините.

Кандидадът Мирослав Йорданов

По настояване на двама от кандидатите – Вера Цветкова от САС и Мирослав Йорданов от РС-Русе този път преброяването е озвучено. Председателят на секционната комисия за бюлетините Лада Паунова изчита всяка бюлетина на микрофон.

Пак по искане на двамата кандидати Избирателната комисия днес няма да ползва мобилни телефони дори за калкулиране на крайния резултат. Отхвърлено е обаче друго тяхно настояване преброяването на бюлетините да се излъчва на голям екран заради липса на техническа възможност за това.

Иначе регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите достигна 85,79 %, т.е. вота си са дали 1920 от общо 2238 съдии. Вчера те бяха малко повече – 1952-ма.

 

Брой Активност Гласували
17.06 18.06 17.06 18.06
Общо: 2238 87,22% 85,79% 1952 1920
Електронно: 1675 87,94% 86,87% 1473 1455
Бюлетини: 563 85,08% 82,59% 479 465

При изчисляването на резултата за 26-та кандидати, които се състезават за 5 места, обаче ще важат само редовните гласове. При започналото преброяване на бюлетините някои вече бяха обявени за невалидни, тъй като в тях са зачертани имената на 6 претенденти – с 1 повече от свободните места за ВСС.

Процедурата нататък е ясна – след преброяването на бюлетините СИК-1 съставя протокол с резултатите. Междувременно другата СИК-2 за електронния вот вече е съставила своя протокол, тъй като тези резултати се появяват веднага. Накрая председателят на общата Избирателна комисия Светла Димитрова от ВКС  генерира общ резултат от двата вида гласувания и обявява резултатите. Този път няма изискване за подкрепа от повече от половината от редовните гласове, ще спечелят кандидатите, получили просто най-много гласа.

Но при равен брой гласове следва балотаж.

Нощта обещава да е дълга.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.