Последни новини
Home / Законът / Ралица Негенцова търси спешно Калоян Топалов заради заповед, която спъва работата на адвокатите

Ралица Негенцова търси спешно Калоян Топалов заради заповед, която спъва работата на адвокатите

Defakto.bg
Ралица Негенцова

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова е поискала спешна среша с председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов заради негова заповед,  която е разбунила адвокатското войнство, научи De Fakto. В писмото си Негенцова е категорична, че  заповедта противоречи на Конституцията, закона и правилата на ВСС (виж по долу).

Шефът на СГС със заповед  № РД-01- 2239/13.06.2017 г. е обявил нови правила  за административно обслужване на граждани и юридически лица, които по мнение на защитниците, нарушават Закона за адвокатурата и спъват работата им по делата. Обективно целта е да се подобри обслужването, но в заповедта е  предвидено достъпът на адвокатите до делата да е само въз основа на пълномощно от страните по делото. Предвижда също защитниците да се  снабдяват с копия (не  с  преписи) от документи само след разрешение на съдия докладчик.

Законът не изисква нито пълномощно, нито разрешение от съдия-докладчик и е пределно ясен, категорични са  адвокатите. „Адвокатската професия е уредена в Конституцията на Република България като призвана да защитава правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица. Как да ги защитим, когато понякога всяка секунда е скъпа и не можем да се снабдим своевременно с пълномощно, и не трябва да зависим от волята и времето на съдия-докладчик – всички знаем какво значи делото да е „на доклад“ в условията на   СГС и колко разтегливо понятие е това? Несвоевременната защита е липса на защита!“, напомнят столични адвокати,  потърсили подкрепата на Висшия адвокатски съвет.

След като в понеделник  Негенцова не е успяла да открие Калоян Топалов в съда,  е  поискала с писмо спешна среща заради проблемната заповед.

Факсимиле от писмото на Негенцова до Топалов

Ето пълният текст на писмото й:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД,
Във връзка с издадена от Вас Заповед № РД-01-2239/13.06.2017 г. относно Правила за административно обслужване на граждани и юридически лица, настоявам за среща в спешен порядък, в която да обсъдим възникнали^, по повод цитираната заповед, проблеми.
Издадената от Вас заповед в частта на т. 11 и т. 12.8 противоречи на чл.134 от Конституцията на Р България и на чл.31 ал.1 от Закона за адвокатурата и на чл.86 ал.З от Правила за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища, издаден от Висшия съдебен съвет, с последно изменение Д.В. бр.47 от 13.06.2017 г.

Подпис : Председател на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.