Последни новини
Home / Законът / Записът от гласуването на съдиите за ВСС също става публичен

Записът от гласуването на съдиите за ВСС също става публичен

Defakto.bg

Валят поздравления всякакви към избраниците

Съдийският избор за членове на новия ВСС става съвсем публично-прозрачен. След като на страницата на съвета бе качен записът от изслушването на 27-те кандидати от 10 юни, сега в интернет ще се появи и записът от гласуването на магистратите с бюлетини на 17 и 18 юни.

Това единодушно реши съдийската колегия на ВСС днес по искане на кандидати. В надпреварата участваха 27 кандидати за 6 места. На 17 юни от раз бе избрана Цветинка Пашкунова от ВКС, при повторния вот на 18 юни спечелиха Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Севдалин Мавров от ВКС, Атанаска Дишева от ВАС и председателят на окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова.

На записа от двата изборни дни, който ще бъде пуснат, ще се вижда гласуването с бюлетини и тяхното броене – на 18 юни то се правеше на микрофон, а на отделен екран излизаше и бюлетината. За електронния вот, спрямо който са основните съмнения, записи, обяснимо, няма.

А днес валяха поздравления всякакви към новоизбраните членове на ВСС.

Старта даде Галя Георгиева. „Искам да поздравя всички новоизбрани колеги в новия съвет, както и колегите, които участваха в организацията на изборите“, обяви тя. И предложи да поканят „новите“ от съдийската колегия на заседанията си, „за да има приемственост каква е проблематиката и докъде сме стигнали с работата“. Това би било прецедент в историята на ВСС – не членове на съвета (каквито все още са новоизбраните) на общо основание да участват като наблюдатели на заседанията му.

Светла Петкова пък се включи със съобщението: „Подготвени са поздравителни адреси до новоизбраните членове на съдийската колегия, които ще бъдат изпратени от името на пленума на ВСС“. И додаде: „Лично от мое име поздравявам всички избрани от магистратската квота“.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.