Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът установи: Съдът не връща безпричинно делата на прокуратурата

Инспекторатът установи: Съдът не връща безпричинно делата на прокуратурата

Defakto.bg

ВСС изпраща констатациите на министър Цецка Цачева и на прокурорската колегия

Няма безпричинно върнати от съда на прокуратурата дела заради липсващи или несъществени нарушения в обвинителните актове. Обратното – установените непълноти се отнасят до съставомерността на деянието и участието на обвиняемия в него. Това е категоричната констатация на Инспектората след проверка на 333 решения в окръжните и апелативните съдилища за 2014 г. и 2015 г. Проверката е извършена от инспектор Лидия Стоянова, бивш съдия от ВКС.

Днес анализът бе обсъден от съдийската колегия на ВСС. И роди резултати.

„Този анализ опровергава публично лансираната теза, че съдът неоправдано връща делата, а главният прокурор ще иска тълкуване какво трябва да е съдържанието на обвинителния акт, за да не се връща“, обяви Калин Калпакиев. Напомни, че по проблема за връщането отдавна е постановено тълкувателно решение на ВКС №2 през 2002 г., в което се разисква именно и въпросът за съдържанието на обвинителния акт и кои негови непълноти са основание за връщането на делото на прокурора. И заключи:  след проверката на Инспектората става ясно, че съдиите спазват това решение.

Затова Калпакчиев предложи констатациите на Инспектората да бъдат популяризирани и доведени до знанието на прокурорската колегия на ВСС, защото касае работата на държавното обвинение. Както и да се изпратят на министъра на правосъдието Цецка Цачева във връзка с предложените промени в НПК (обширния проект от времето на Екатерина Захариева, който ограничава възможностите за връщането и прехвърля на спецправосъдието делата за ВИП-корупцията).

Галя Георгиева се съгласи за прокурорската колегия, но попита какъв е смисълът да се изпраща на министъра.

„В момента текат процедури по промените в НПК, в НК. Този акт на Инспектората ще е изключително полезен при обсъжането на въпроса трябва ли да има промени при процедурата за връщането на делата, както и в тяхната подсъдност. Не виждам оттук нататък кой би критикувал съдилищата като основен виновник за забавянето на делата заради връщането им на прокуратурата“, обясни Юлия Ковачева.

С 6 на 3 гласа колегията гласува да изпрати инспекторската проверка и на прокурорската колегия, и на министър Цачева.

След доклад за друга инспекторска проверка, установила спазване на родовата подсъдност на гражданските дела от районите съдилища в Омуртаг, Дулово, Берковица, Монтана, Лом, Тервел, Тетракан, Дупница, Кюстендил, Сливница, колегията похвали тези съдилища.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.