Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът установи: Съдът не връща безпричинно делата на прокуратурата

Инспекторатът установи: Съдът не връща безпричинно делата на прокуратурата

Defakto.bg

ВСС изпраща констатациите на министър Цецка Цачева и на прокурорската колегия

Няма безпричинно върнати от съда на прокуратурата дела заради липсващи или несъществени нарушения в обвинителните актове. Обратното – установените непълноти се отнасят до съставомерността на деянието и участието на обвиняемия в него. Това е категоричната констатация на Инспектората след проверка на 333 решения в окръжните и апелативните съдилища за 2014 г. и 2015 г. Проверката е извършена от инспектор Лидия Стоянова, бивш съдия от ВКС.

Днес анализът бе обсъден от съдийската колегия на ВСС. И роди резултати.

„Този анализ опровергава публично лансираната теза, че съдът неоправдано връща делата, а главният прокурор ще иска тълкуване какво трябва да е съдържанието на обвинителния акт, за да не се връща“, обяви Калин Калпакиев. Напомни, че по проблема за връщането отдавна е постановено тълкувателно решение на ВКС №2 през 2002 г., в което се разисква именно и въпросът за съдържанието на обвинителния акт и кои негови непълноти са основание за връщането на делото на прокурора. И заключи:  след проверката на Инспектората става ясно, че съдиите спазват това решение.

Затова Калпакчиев предложи констатациите на Инспектората да бъдат популяризирани и доведени до знанието на прокурорската колегия на ВСС, защото касае работата на държавното обвинение. Както и да се изпратят на министъра на правосъдието Цецка Цачева във връзка с предложените промени в НПК (обширния проект от времето на Екатерина Захариева, който ограничава възможностите за връщането и прехвърля на спецправосъдието делата за ВИП-корупцията).

Галя Георгиева се съгласи за прокурорската колегия, но попита какъв е смисълът да се изпраща на министъра.

„В момента текат процедури по промените в НПК, в НК. Този акт на Инспектората ще е изключително полезен при обсъжането на въпроса трябва ли да има промени при процедурата за връщането на делата, както и в тяхната подсъдност. Не виждам оттук нататък кой би критикувал съдилищата като основен виновник за забавянето на делата заради връщането им на прокуратурата“, обясни Юлия Ковачева.

С 6 на 3 гласа колегията гласува да изпрати инспекторската проверка и на прокурорската колегия, и на министър Цачева.

След доклад за друга инспекторска проверка, установила спазване на родовата подсъдност на гражданските дела от районите съдилища в Омуртаг, Дулово, Берковица, Монтана, Лом, Тервел, Тетракан, Дупница, Кюстендил, Сливница, колегията похвали тези съдилища.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.