Последни новини
Home / Законът / Страсбург осъди Русия за дискриминация на „нетрадиционно“ сексуалните

Страсбург осъди Русия за дискриминация на „нетрадиционно“ сексуалните

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека осъди Русия заради дискриминация в закона, който забранява пропагандата на „нетрадиционни сексуални отношения“ сред малолетни, съобщи Ройтерс.

Делото в Страсбург тръгна след като активистът за правата на гейовете Николай Алексеев и още двама подадоха жалба пред Европейския съд за правата на човека с твърдението, че  със забраната на гей паради в Москва, Русия е нарушила Европейската конвенция за правата на човека.  Според осъдителното решение държавата трябва да плати 29 510 евро  обезщетение на Алексеев плюс съдебни такси. През 2013 г. в Русия   приеха два закона – за забраната на пропаганда на „нетрадиционни сексуални отношения“ сред непълнолетни и за въвеждане на наказание за оскърбление към чувствата на вярващите

В решението на Съда от вторник е посочено, че  „самата цел на закона и на  приложението й в случая на жалбоподателите, е дискриминационна и като цяло не служи на обществения интерес“.

Налаганите  глоби пък нарушават член 10 (за свобода на изразяването) и член 14 (забрана за дискриминация) от Европейската конвенция за правата на човека, смята ЕСПЧ.  Съдът отбелязва, че неясната терминология предоставя неограничено поле за злоупотреби със закона, който според правозащитници е насочен към гей- общността в страната.

Като „пропаганда“ законът определя разпространение на информация, насочена към формиране у децата на нетрадиционни сексуални нагласи, привличането към такива такива отношения, изкривено представяне на обществената равноценност на традиционните и нетрадиционните отношения, както и разпространяването на информация, предизвикваща интерес към подобни отношения. Лицата, които насърчават „хомосексуално поведение“ сред непълнолетни, може да бъдат глобени с до 5000 рубли (85 долара), а за официални представители и компании сумата е съответно до 10 и до 100 пъти по-висока.

Междувременно руските власти обявиха, че ще прегледат решението на съда.  Отношенията между ЕСПЧ и Москва са обтегнати от 2016 г., когато Съдът осъди Русия да заплати обезщетение на активист, арестуван по време на протестите от 2012 г.  Седмици по-рано президенът Путин разреши на Конституционния съд на страната сам да определя дали да се  съобразява с решенията на  Страсбург.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.