Последни новини
Home / Законът / Страсбург осъди Русия за дискриминация на „нетрадиционно“ сексуалните

Страсбург осъди Русия за дискриминация на „нетрадиционно“ сексуалните

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека осъди Русия заради дискриминация в закона, който забранява пропагандата на „нетрадиционни сексуални отношения“ сред малолетни, съобщи Ройтерс.

Делото в Страсбург тръгна след като активистът за правата на гейовете Николай Алексеев и още двама подадоха жалба пред Европейския съд за правата на човека с твърдението, че  със забраната на гей паради в Москва, Русия е нарушила Европейската конвенция за правата на човека.  Според осъдителното решение държавата трябва да плати 29 510 евро  обезщетение на Алексеев плюс съдебни такси. През 2013 г. в Русия   приеха два закона – за забраната на пропаганда на „нетрадиционни сексуални отношения“ сред непълнолетни и за въвеждане на наказание за оскърбление към чувствата на вярващите

В решението на Съда от вторник е посочено, че  „самата цел на закона и на  приложението й в случая на жалбоподателите, е дискриминационна и като цяло не служи на обществения интерес“.

Налаганите  глоби пък нарушават член 10 (за свобода на изразяването) и член 14 (забрана за дискриминация) от Европейската конвенция за правата на човека, смята ЕСПЧ.  Съдът отбелязва, че неясната терминология предоставя неограничено поле за злоупотреби със закона, който според правозащитници е насочен към гей- общността в страната.

Като „пропаганда“ законът определя разпространение на информация, насочена към формиране у децата на нетрадиционни сексуални нагласи, привличането към такива такива отношения, изкривено представяне на обществената равноценност на традиционните и нетрадиционните отношения, както и разпространяването на информация, предизвикваща интерес към подобни отношения. Лицата, които насърчават „хомосексуално поведение“ сред непълнолетни, може да бъдат глобени с до 5000 рубли (85 долара), а за официални представители и компании сумата е съответно до 10 и до 100 пъти по-висока.

Междувременно руските власти обявиха, че ще прегледат решението на съда.  Отношенията между ЕСПЧ и Москва са обтегнати от 2016 г., когато Съдът осъди Русия да заплати обезщетение на активист, арестуван по време на протестите от 2012 г.  Седмици по-рано президенът Путин разреши на Конституционния съд на страната сам да определя дали да се  съобразява с решенията на  Страсбург.

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.