Последни новини
Home / Законът / Утре е Денят Х – ще има ли битка за стола на Георги Колев?

Утре е Денят Х – ще има ли битка за стола на Георги Колев?

Defakto.bg

Редно ли е отиващият си Висш съдебен съвет да избира новия председател на Върховния административен съд, коментират юристи

Ще има ли нови номинации за председател на Върховния административен съд или избраникът на пленума на ВАС Георги Чолаков ще остане в състезание с един кон?

Въпросът буни духовете – срокът изтича утре в 9,30 ч. сутринта, за когато е насрочено заседание

Димитър Узунов

на пленума на Висшия съдебен съвет. След старта му мандалото хлопва, повече възможности за издигане на кандидати за наследник на Георги Колев няма. Поне в тази процедура.

По закон номинации се правят в четирите поредни заседания на ВСС, следващи откриването на процедурата за избор. Датите бяха 1,8,15 юни, които вече отминаха. Четвъртото заседание е на 22 юни. Днес до обяд нови номинации нямаше.

Но практиката дотук показа, че кандидатури се внасят и в последния момент – така например беше номиниран Сотир Цацаров за главен прокурор.

Нищо сигурно, но… Димитър Узунов пак е на хоризонта

А с днешна дата нищо сигурно няма. Из кулоарите на ВСС и сред магистрати обаче упорито се носи мълвата, че кандидатурата на Димитър Узунов за високия пост начело на Върховния административен съд не е забравена, тъкмо обратното – съвсем актуална е.

Макар да се ползва със симпатиите на мнозинството в съвета, представляващият ВСС не спечели обществено доверие. Узунов, бивш шеф на районния съд в Сандански, стана популярен като „човекът на Бойко” (от записите на „двете каки”), а името му беше първото публично спрегнато за нов председател на Върховния административен съд.  Още през март го огласи бившият правосъден министър, сега лидер на „Да, България“ Христо Иванов – като предупреждение, че „човекът с есемесите, човекът с прегръдките, випускникът на Симеоново – поредният” е много вероятно да стане и един от „тримата големи” в съдебната власт.

После нещата около Узунов затихнаха.  В последните дни обаче се забелязва оживление сред кадровици от мнозинството, помежду им текат усилни обсъждания дали да правят номинация за Димитър Узунов, научи De Fakto.

Ако той бъде издигнат, ще е именно от колегите му от ВСС – след последните промени в съдебния закон кандидати могат да предлагат трима от съдийската колегия на съвета, правосъдният министър и пленумът на ВАС.

Георги Чолаков

Пленумът вече номинира съдията от ВАС Георги Чолаков, подкрепян и от Георги Колев.

Правосъдният министър Цачева няма да изневери на традицията, наложена от досегашните министри, и няма да номинира, категорични са запознати,  близки до нея.

Остават членовете на съдийската колегия.

Не е изключен и трети

А в съдийската колегия са 12 човека (без Лозан Панов и Георги Колев) и възможностите за формиране на „тройки” са не една и две.

За това, с всички условности, не е изключено утре да се появи и трети кандидат, смятат магистрати. Това би могла да е съдията от ВАС Соня Янкулова, която вече бе издигната от колегите си от съда, но загуби надпреварата с Георги Чолаков. Още тогава се чу, участието на Янкулова в процедурата изобщо не е зачертано и тя може да бъде номинирана от трима кадровици. Разбира се, ако даде съгласието си за това.

Соня Янкулова

Стане ли, ще е „тройка” от ВСС от страна на „малцинството”.

Какво точно ще се случи предстои да видим утре.

Сигурното е едно – ако освен Чолаков се появят и други кандидати за председател на ВАС, изборът на наследник на Георги Колев от този съвет изглежда обречен. За да е успешен, се искат поне 17 „за” от 25-членния съдебен съвет. Това мнозинство е непостижимо, ако гласовете на Колев и мнозинството се разделят.

Впрочем, може да е и за добро.  Още при старта на процедурата в началото на месеца някои  от членовете на съвета бяха категорични – не е редно тези, които си отиват през октомври, да правят отговорния избор на шеф на ВАС за идните 7 години. Идва нов ВСС, нека той си каже думата.

Някои подсещат, че президенът може да не издаде указ за избраника  на ВСС.  Други обаче напомнят печалния опит, когато „старият“ ВСС избра за главен прокурор Бойко Рашков, тогава шеф на Националната следствена служба,  и то с препоръката на отиващия си тогава Обвинител №1 Иван Татарчев, но президентът Петър Стоянов не издаде указ за назначението му.  И дойде Филчев.

Факт е – в най-новата ни история дотук нито един от „тримата големи“ не е успял да излъчи своя наследник.

Авторитетни юристи, които обаче застават зад позицията, че новият ВСС трябва да избира шефа на един от най-важните съдилища у  нас, се множат.  Те са категорични, че износеният откъм мандат и най-вече откъм обществено доверие съвет няма право на финала си да излъчи и председател на Върховния административен съд. Засега няма надежда, че някой ще ги чуе.

Материалът е публикуван в 12,30 ч.

About Елена Енчева

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.