Последни новини
Home / Законът / Бойко Борисов: Ще назнача човек всяка сутрин да завива болтовете на Лозан Панов

Бойко Борисов: Ще назнача човек всяка сутрин да завива болтовете на Лозан Панов

Defakto.bg

„ Всеки ден Лозан Панов. Лозан Панов каза това, Лозан Панов каза онова. Това е най-голямата му грешка – Лозан Панов да си гледа съда.  Той е председател на висшите съдии, най-отгоре на всички.  Ако ние започнем  всеки ден да коментираме делата на съдиите, знаете ли какви декларации ще паднат. Съдиите  трябва да си коментират тяхната работа – защо в Германия един го осъдиха на четири години затвор, а друг, за същото тук го оправдаха..”

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред Нова тв дискусията около съдебната реформа и обявените идеи от  председателя на ВКС Лозан Панов за по-дълбоки промени,   засягащи и мястото на прокуратурата. Позицията на Борисов – кой на какво има право, напомни категоричността,  с която правосъдният министър Цецка Цачева  предложи на Панов да стане депутат и тогава да има мнение за промените в съдебната власт.  По този повод известни юристи й поискаха оставката и й напомниха,  че  през 2016 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Унгария за нарушение на свободата на изразяване на бившия председател на унгарския Върховен съд – г-н Андраш Бака, поради реакцията на властите по изразени от него критики към предприетите законодателни реформи. И още: „…Кой друг, ако не съдиите, са компетентни да формират мнение и предлагат промени в тази област, както и да участват активно в обсъждането им..“  Та, не е лошо и премиерът да попрочете това онова.

„Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда“. 

Бойко Борисов показа пълно отегчение по темата  за  разхлабените болтове на автомобила на Панов:  „Ние имаме много такива случаи и сами си завиваме болтовете на ръка”, заяви премиерът. “ Препоръча: „Пратете един с камера долу при шофьорите, те се смеят. Понеже са ни на по 8-9 години колите, леглата на болтовете се сменят“ .  Затова всеки ден шофьорите в НСО били длъжни да подпишат, че лично проверяват болтовете.

„Лозан Панов,  пак се движи с държавна кола на съда,  ще назначим един човек всяка сутрин да му завива болтовете“ , изнервено  отговори той на въпросите на водещите дали решението на прокуратурата да не разследва повече случаят инцидента с автомобила на Панов, не е обезпокоително.

За сбъднатите мечти на съдиите

Министър председателят наблегна, че  правителство от миналия мандат на ГЕРБ е сбъднало мечтата на съдиите за пряк избор на  представителите му  във ВСС. „Гласуваха онлайн, мажоритарно за всеки, който искаха да ги представлява.   Парламентът, в квотата си за ВСС от 50%, ще избира членовете с две трети мнозинство.Сиреч, трябва да са безспорни.. Това гарантира възможно най-добрия  ВСС”, е мнението на премиера.

Попитан дали  е убеден, че правилата за избор на новите членове във  ВСС гарантират, че в него ще влязат най-добрите,   той отговори:  „Те ги избраха бе!“   Очевидно министър председателят сведе избора на 25 членния съдебен съвет до приключилата процедура за 11-те от професионалната квота, пропускайки вота,  който предстои да извърши парламентът на останалите 11 членове, за да се сглоби новия  ВСС.

Не му се наложи да отговаря на един от най-важните въпроси, свързани с независимостта на „правителството” на съдебната власт –  докога политиците ще избират половината ВСС,  вместо квотата им да бъде свита поне до една трета. Така както препоръча Венцианската комисия  на СЕ още преди години, такива са и препоръките на Консултативният съвет на европейските съдии в Становище №10 от 2007 г.

Твърде  сложно, и то на фона на убеждението, че най-доброто вече се е случило.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Един коментар

  1. Гайкова

    А симитлийският кмет Поли Апостолов колко пъти на седмица му завива БОЛТА на БОКо-тиквата?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.