Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов обжалва съдийския избор за ВСС

Методи Лалов обжалва съдийския избор за ВСС

Defakto.bg

Експертиза да реши дали системата за електронно гласуване е надеждна и достоверна

Един от кандидатите за член на ВСС от квотата на съдиите – Методи Лалов изпълни намерението си и обжалва избора.

За това съобщи самият Лалов в профила си във фейсбук.

“Днес подадох жалба срещу решенията на изборната комисия за избор на членове на ВСС от съдийската квота. Целта ми е да се провери надеждността на електронната система за дистанционно гласуване, внедрена от този ВСС, срещу която месеци наред бяха отправяни обосновани критики. Не мога да приема резултат, макар и добър в по-голямата си част, който евентуално е постигнат чрез манипулируема или манипулирана система. Нека съдът да реши и този въпрос да бъде изчистен”, е написал бившият председател на Софийския районен съд. Приложил е и жалбата.

По новите правила на ЗСВ изборните решение се оспорват пред състав от трима съдии от ВКС и двама от ВАС, като тяхното решение е окончателно. По-рано днес председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че процедурата е безпрецедентна досега, затова тепърва ще се изяснява как ще се подбират съставите и т.н. Панов обаче поощри съдебната проверка, която окончателно да се произнесе за достоверността на вота за нов съвет.

За нуждата от такава проверка неотдавна говори и директора на правната програма на “Отворено общество” Иванка Иванова, която бе наблюдател на съдийския избор.

Снимка на Методи Лалов.
“Тъй като не съм от избраните за членове на ВСС съм активно процесуално легитимиран да обжалвам решенията на Избирателната комисия. Считам, че същите са незаконосъобразни поради  основателни съмнения в сигурността на електронната система за дистанционно гласуване. Такива съмнения бяха изразени публично месеци преди изборите, включително от членове на действащия ВСС, отделни съдии, кандидати за ВСС, Българския институт за правни инициативи, Съюза на съдиите в България, политически партии, но ВСС отказа да предостави на магистратите и обществото доказателства за надеждността на системата.
При това положение и тъй като електронното гласуване е предпочетено от по-голямата част от избирателите, поради което има и решаващо значение за крайния резултат, както и поради наблюдаваното различие в подреждането на кандидатите между електронното гласуване и гласуването с хартиени бюлетини е необходимо да бъде извършена проверка на системата и да бъде даден ясен отговор за нейната надеждност и сигурност и за достоверността на получените чрез нея резултати”, пише в жалбата си Лалов.
И настоява: “Моля да назначите съдебна експертиза, в рамките на която вещите лица да се запознаят с техническото задание, за да преценят дали при изготвянето му в него са зададени достатъчно високи изисквания за защита и сигурност, които да съответстват на най-добрите образци на системи за електронно дистанционно гласуване”.  Лалов държи също назначени от съда експерти да проверят самата електронна система за гласуване, кодовете и модулите и накрая да дадат заключение дали тя е гарантирала сигурността и достоверността на съдийския вот.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.