Последни новини
Home / Законът / Номинираха Соня Янкулова за председател на ВАС

Номинираха Соня Янкулова за председател на ВАС

Defakto.bg

Не се стигна до издигането на Димитър Узунов 

Очаквано, съдия Соня Янкулова бе номинирана за председател на Върховния административен съд. Кандидатурата й издигнаха Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Соня Найденова от Висшия съдебен съвет. Ковачева и Карагьозова са и съдии от ВАС.

Така Янкулова става конкурент на Георги Чолаков, номиниран за наследник на Георги Колев от мнозинството в пленума на ВАС. А днес бе последният срок за номинации.

Очакваше се да бъде издигната и кандидатурата на представляващия ВСС Димитър Узунов, но това не стана.

По неофициална информация номинирането му се е „спънало“ в намирането на трети член на съдийската колегия, който да участва в издигането, а по закон се искат три подписа. В последния момент надделели съображенията кандидурата на Узунов да не се издига.

Днес представляващият ВСС не дойде на заседанието на съвета. Оказа се, че е в командировка в Страсбург.

Защо Соня Янкулова?

„Изразявам дълбоко уважение към решението на пленума на ВАС и предложението за съдия Георги Чолаков и му пожелавам успех. Изхождайки от личните качества, професионалния път и авторитета на съдия Янкулова със значим принос в административнтото правосъдие, смятам, че нейната кандидатура също трябва да бъде представена на ВСС.“, заяви днес Юлия Ковачева пред пленума на ВСС.

И като аргумент цитира казаното от Соня Янкулова на 8 юни пред колегите й от ВАС: „Аз си обичам работата. За мен съдийството е изключително благодатна професия, защото ти позволява да бъдеш човек с мисия. Две са нещата, които са изключително важни, решаващи за истинския професионализъм в нашата работа – независимостта и достойнството. Личната ни и институционалната ни независимост са гаранция за нашата свобода. И тук не трябва да свеждаме съдийската независимост само до факта кой, къде и с кого се е видял. Съдийската независимост е състояние на духа. Институционалната ни независимост е състояние на правотата държава. И двете не могат да бъдат осъществени, ако не се зачита човешкото и професионалното достойнство на всеки един“.

Галина Карагьозова допълни: „Дължим отговор дали издигането на настоящата кандидатура в контекста на решението на пленума на ВАС представлява несъобразяване със становището на колегите. Според мен – категорично не. Аз и колегата Ковачева сме хората, които много отдавна поддържаме идеята за съдийското самоуправление и сме я защитавали. Номинирането на съдия Соня Янкулова не е несъобразяване с решението на колегите – обратното, в едно състезание двамата кандидати ще развият идеите си“.

„За съдийското самоуправление аз винаги съм изразявал резерви, но уважавам свободата“, намеси се тук Георги Колев.

В крайна сметка в състезанието за негов наследник ще участват двама, и двамата – съдии от ВАС.

И за двамата отзивите са добри и се ползват с уважение в гилдията.

Гласуването във ВСС ще е на 11 септември, след изслушване на претендентите. За да победител, той трябва да събере 17 „за“ в 25-членния съвет.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.