Последни новини
Home / Законът / Парламентът увеличи съдебните такси за обжалване по административни дела

Парламентът увеличи съдебните такси за обжалване по административни дела

Defakto.bg

За касационно обжалване таксата за граждани и еднолични търговци става 90 лева, а за юридически лица – 450 лева 

С  промени в Административно-процесуалния кодекс на първо четене депутатите приеха почти дойно увеличаване на съдебните такси за обжалване на административни актове –  например,  при касационно обжалване – 90 лева за граждани и еднолични търговци и 450 лева за организации и държавни органи.  Таксите в първоинстанционното производство се запазват в досегашния размер. „Когато има  определяем материален интерес, също е предложена промяна – таксата да е пропорционална, но тя е ограничена с таван. Максималната такса по дела с интерес до 10 млн. лв. е 3400 лв., а тази при интерес от над 10 млн. лв. – 9000 лв. Това е по-малко от една хилядна от интереса. Така ще се създаде адекватност между материалния интерес и стойността на разходите да се администрира един такъв спор и ще се получи преграда срещу манипулации с жалби“, заяви Данаил Кирилов, председател на  правната комисия.

Законопроектът бе приет с 118 гласа „за“, 1 „против“ и 40 гласа „въздържал се“, съобщи агенция Фокус.  Проектът беше подготвен от работна група, оглавявана от зам. председателя на ВАС Боян Магдалинчев, понастоящем кандидат  за член на ВСС от парламентарната квота.

Въвежда се и принципът на мълчаливото съгласие,  като се създават допълнителни гаранции срещу бездействието на администрацията.Предвижда се административните съдилища да следят за мълчаливите откази и да изискват доказателство от административните органи за произнасянето им в срок.

 В момента действа мълчаливият отказ и това създава много проблеми на инвеститорите в комуникацията им с администрацията.  С промените се предвижда още изискването на удостоверения и документи да става изцяло по служебен път.
Въвежда се и  ново основание за отмяна на влезли  в сила съдебни актове, ако  противоречат на решения на Европейския съд.
Има нови правила и  мерки за електронно правосъдие в съответствие със Секторната стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие 2014-2020 г. на Министерство на правосъдието.  Според вносителите електронизацията на призовки, книжа и съобщения, и своевременното им връчване ще ускори разглеждането на делата и ще предотврати случаите на неоснователно отлагане.
 Промените въвеждат  ефикасно уведомяване,  когато електронното уведомяване е невъзможно.
(Още по темата в De Fakto: Съдия Красимира Милачкова: Предстоят важни промени в Административно- процесуалния кодекса)
 На първо четене бяха приети и промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С тях се предвижда поетапно намаляване на разплащанията в брой, които в момента са до 10 хиляди лева. Първоначално те ще бъдат ограничени до 5 хиляди лева, а до две години – до хиляда.  Засилва се контролът и върху акцизните стоки като мярка за ограничаване на сивата икономика. В законопроекта има и текстове, с които да се усложни продаването на предприятия и фирми с данъчни задължения, които носят големи липси на бюджета.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.