Последни новини
Home / Законът / Опашките за вездесъщото свидетелство за съдимост още дълго ще се вият

Опашките за вездесъщото свидетелство за съдимост още дълго ще се вият

Defakto.bg
Методи Лалов

Бившият председател на СРС Методи Лалов информира в блога си, че и „днес, 8:55 часа,  пред  Бюрото за съдимост при Софийския районен съд продължава да се вие китна опашка за вездесъщото свидетелство“. Като същински фоторепортер, съдията е онагледил думите си и пита: . „Кога хората, от които зависи,  видяха това състояние на нещата? Едва днес ли?  Бюрото за съдимост при СРС е издало 154 389 бр. свидетелства за съдимост през 2016 г. (150 270 бр. през 2015 г.)“, посочва Лалов.   

Въпреки добрите намерения да бъде сложен ред в администрацията обаче свързването на всички регистри онлайн се отлага за края на 2018 г.  Това личи и от стенограмата на заседанието на  кабинета (от сряда), от която става ясно, че  управляващите нямат представа какви удостоверения изисква администрацията от граждани и фирми и на какво основание. Вчера, четвъртък, премиерът Борисов пред Нова тв умело прикри, че  обещаното отпадане на хартиеното свидетелство за съдимост ще се позабави доста и няма да стане „след 2 седмици“. Последва и класическо възмущение от  бюрокрацията, административните тежести за граждани и фирми и изнервените опашки пред КАТ,  въпреки че ГЕРБ е на власт вече над 7 г.( с  малко прекъсване). Борисов  не пропусна и дежурното обвинение –  за безобразието с опашките са виновни други, най-вече социалистите. Подобни заклинания отдавна не вършат работа на гражданите, нито са достатъчно убедителни, за да трупат имидж.

Дано управляващите си дават и сметката, че свидетелството за съдимост не е просто лист хартия, на който ей така се слага печат „чисто минало“ и не може с един аршин да се обхванат всички възможни случаи. Проблемът е юридически и изисква много точна правна преценка, когато става дума за осъждани и тяхната реабилитация.

Съдия Петко Петков

Това напомня и съдията от СРС и бивш зам.-министър на правосъдието Петко Петков в коментар за „Капитал“:“Предложението на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев наистина сериозно би облекчило гражданите, но то просто не е осъществимо. Вярно е казаното от Томислав Дончев, че пълната информация за осъжданията на лицата фигурира в електронен вид в базата данни на бюрата по съдимост. В същото време информацията в тези 114 бази данни не е достатъчна, за да бъде издадено свидетелство за съдимост, когато лицето е било осъждано назад във времето и на негово име се съхранява бюлетин.

Нашето наказателно право познава два вида реабилитация – пълна и непълна. В този смисъл винаги, когато се издава свидетелство за съдимост на осъждани лица, се извършва правна преценка за какво точно се иска то, дали е настъпила реабилитация, а ако е настъпила – дали тя е пълна или непълна. Така в свидетелството за съдимост на едно лице, за което е настъпила непълна реабилитация по право, ще бъде отбелязано, че то не е осъждано, ако става въпрос за постъпване на работа в търговско дружество, но ако то иска да постъпи на работа например в МВР или свидетелството му е необходимо за получаване на достъп до класифицирана информация, тогава ще бъде отбелязано, че е осъждано. В момента такава преценка за всяко искане се прави от председателя на съответния съд или от оправомощени от него наказателни съдии“.

Време е вече обещанията да се превърнат в дела.  Засега последно – до понеделник министрите трябва да са наясно какви документи по ведомствата им се изискват, на какво основание и по кои закони. И да докладват на  вицепремиера Томислав Дончев. Очакванията са първите 12 удостоверения да бъдат отменени през септември.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.