Последни новини
Home / Законът / Парламентарните номинации за ВСС: 1564 думи за 18 кандидати *

Парламентарните номинации за ВСС: 1564 думи за 18 кандидати *

Defakto.bg

Народното събрание трябва да изпрати в новия ВСС 11 свои избраника. Срокът за издигане на кандидатури изтече. Номинирани бяха: Мирослав Джеров (от Георги Марков от групата на ГЕРБ); Боян Магдалинчев, Вероника Имова, Калина Чапкънова и Гергана Мутафова (от ПГ на ГЕРБ); Пламена Апостолова и Стефан Гроздев (от групата на ДПС); Йордан Стоев и Боян Новански (от групата на патриотите); Марина Михайлова, Даниела Марчева, Маринела Тотева, Диана Хитова, Драгомир Кояджиков и Светлана Бошнакова (от групата на БСП); Ангелинка Николова (от групата на “Воля”) и Нели Виодорова (от незавимисия Ангел Исаев).

Как обаче депутатите мотивират предложенията си за ВСС – този въпрос е проучил Българският институт за правни инициативи. И е стигнал до прелюбопитни резултати. Публикуваме текста от сайта на БИПИ без съкращения. Заглавието е на De Fakto.

Наскоро цитирахме Теофраст и думите му, че най-голямата загуба, която може да ни застигне, е загубата на време. Е, загубата на мотиви по повод парламентарни номинации за членове на ВСС, също е загуба.

Дали мотивите се търкалят по паветата или се радват на панорамна гледка от кубетата на близкия катедрален храм, ние няма как да знаем. Симпатичните процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на членове за съдийската и за прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от Квотата на Народното събрание са някак… Лежерно взети предвид от българските депутати в едно от най-отговорните им задължения като такива.

Законът за съдебната власт в чл. 19, ал. 3 изрично сочи, че предложенията за членове на ВСС, избирани от Народното събрание, се правят от народните представители по колегии не по-късно от два месеца преди произвеждането на избора пред комисията и към тях се прилагат подробни писмени мотиви за професионалните и нравствените качества на кандидатите, включително и изразени становища от професионални, академични и други организации. Мотивите са одухотворяващ процедурата елемент. Те следва да застъпват ясни аргументи защо, а̀джеба, се издига този кандидат – сиреч колко е конкурентен на фона на останалите. При висока демократична култура мотивите не се възприемат като формалност – те осветляват отговорността и уважението от страна на номиниращия към номинирания. Както неведнъж сме отбелязвали около кандидатите е важно да има не политически консенсус (или поне не безсрамно явен), а обективност и избор, основан на техните качества. Толкова е просто и пак не се получава.

В инфографиката ще видите кратък обзор на мотивите на представителите на различни парламентарни групи. Всички 18 кандидати са номинирани с общо 1564 думи. С най-много – 395 (само описание на качествата) е предложена Ангелинка Николова от ВОЛЯ, което е със 100 думи повече от речта на Ема Стоун в тазгодишната нощ на наградите Оскар.

Мотивите на депутатите от ДПС например, издигнали съдия Стефан Гроздев и следовател Пламена Апостолова, са почти еднакви. На едно място при него дори е запазен женският род: Господин Гроздев е надградила висшето си юридическо образование с магистърска степен по специалност „Право” с допълнителни квалификации и специализации в областта на международното право.

При номинираните от Обединените патриоти Йордан Стоев и Боян Новански отделни мотиви липсват. В самото предложение  има кратък идентичен увод, който и  в двата документа завършва така: Има капацитета и е подготвен да предложи решения, свързани с проблемите на съдебната власт. Уважаван е заради професионалното ниво на работата си, но и с добре аргументираната си позиция по професионални въпроси и проблеми на съдебната власт.

Част от мотивите, с които е предложена от ГЕРБ прокурор Калина Чапкънова-Кючукова подозрително напомнят, pardonnes-nous, преписани са от становището на административния ръководител в атестационния формуляр, актуален към 07.05.2014 г.** В този случай наблюдаваме поне някакво усилие и изобретателност. Отбелязваме, че БСП са се постарали да разпишат подробно своите мотиви.

Вижте инфографиката за най-интересното:

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова

Прокуратурата е прекратила дългогодишното разследване срещу бившия социален министър от кабинета “Станишев” Емилия Масларова, съобщи …

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.