Последни новини
Home / Законът / „Техномаркет“ на „Пеевски“ атакува „Глориент“ и за терен в Божурище

„Техномаркет“ на „Пеевски“ атакува „Глориент“ и за терен в Божурище

Defakto.bg

Чий е теренът под и около магазин в Божурище – това е въпросът в поредния процес от сагата, отпочната от веригата на Делян Пеевски „Техномаркет“ срещу международното дружество „Глориент“, воден в Софийския градски съд.

В момента магазинът в „Божурище“ е на „Техмарт“. А прицел на веригата на Пеевски освен  „Глориент“ е и нтора фирма – „Магнум-Д“ ЕООД, собственик на „Техмарт“.

Схемата по принцип е същата като при останалите дела, в които „Техномаркет“ оспорва като нищожни договорите за продажби на 18 магазина в цялата страна и 1 административна сграда в София. Делата се завеждат през 2016 г. за продажби от 2006 г. с твърдението, че „Техномаркет“ не е преставал да е собственик на имотите, макар че 10 г. подред е бил техен добросъвестен наемател, без претенциии към сделките.

Особеното при „Божурище“ е, че спорът е само за терена – именно той през 2006 г. е продаден от предшественика на „Техномаркет“ на дружеството с международни инвеститори „Глориент“. Изградената на този терен сграда е имала друг собственик, като през 2006 г. „Глориент“ купува и нея. В края на 2015 г. и теренът, и магазинът (наеман от „Техномаркет“) са продадени на „Техмарт“. И веригата на Пеевски се изнася без обструкции. Но сега си „иска“ терена.

Кой, как и какво пресмята?

В тези дела не може без експертизи – твърди се нищожност заради нарушение на добрите нрави, включително и занижени продажни цени през 2006 г. А съдебно-оценителната експертиза днес бе оспорена както от защитата на „Глориент“, така и от адвокатите на „Техмарт“.

Заключенията на вещото лице, както е обичайно, не бяха изчетени в залата. Но противоречията лъснаха от последвалите въпроси и отговори.

Така например стана ясно, че вещото лице е изчислявало цената на земята (към 2006 г.) по „остатъчен“ метод, без да прави сравнения с други подобни сделки. Понеже „на пазара няма аналог продажба на земята без сградата при наличие на изградена сграда върху нея“, обяви експертът Антоанета Василева. А „остатъчният“ метод най-общо се свеждал до преценка на това каква част от незаетия терен може да бъде застроена, за да провокира инвеститорски интерес. И тук се появи разнобой.  От една страна, на застрояване подлежала част от терена (3383 кв. м), но във формулата за изчисление на цената е включена цялата площ от над 6000 кв.м, изтъкнаха адвокатите на „Глориент“ Костова и Терзийска. И не получиха ясен отговор защо това е така. Параметрите идват от метода, който е използван, обясняваше вещото лице.

За изчисленията на наема за земята („Техномаркет“ твърди, че „Глориент“ незаконосъобразно се е обогатил с него) пък е използван приходен метод. А защитата на международното дружество представи справка от списание „Софийски имоти“ и обяви – сравнението показва, че вещото лице е оценило земята в Божурище по-скъпо от апартаменти в престижни квартали като „Лозенец“ например (цените отново са към 2006 г.)

От страна на „Магнум“, представляван от адвокатите Тодор табаков и Таня Градинарова на свой ред атакуваха експертизата с въпроси защо идентичен коефициент се слага на имоти край Околовръстния път и бул.“Черни връх“, както и защо при приета една средна пазарна наемна цена при изчисленията е ползвана друга и т.н.

Заключенията не бяха оспорени само от адвокатите на „Техномаркет“ Гено Андрееев и Цветемир Сандулов. Но съдът назначи допълнителна повторна съдебно-оценителна експертиза, от две вещи лица.

И отхвърли исканията на веригата на Пеевски да се изпращат съдебни поръчки в чужбина (какви, не се разбра, но обичайно настояванията са да се изискват документи от Сейшелите, прокуратурата в Монца, Нидерландия, без пряка връзка със сделките).

От показанията на четирима свидетели – трима на „Магнум“ и 1 на „Глориент“ стана ясно, че „Техномаркет“ не е имал претенции нито като наемател, нито при напускането на имота, преминал към „Техмарт“.

Това дело ще продължи през ноември.

Дотук на първа инстанция приключиха два процеса от сагата с нищожността. Резултатът е 1:1 – Окръжният съд в Русе изцяло отхвърли претенциите на пеевската верига към „Глориент“, а Окръжният съд в Благоевград изцяло ги призна.

Следва продължение.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.