Последни новини
Home / Законът / Зам.-министър инспектира ремонта на затвора в Бургас

Зам.-министър инспектира ремонта на затвора в Бургас

Defakto.bg

До края на лятото ще бъде завършен мащабният ремонт на корпуса на затвора в Бургас. Това става ясно при посещението на място на заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов, съобщиха от МП.

Проданов инспектира как вървян ремонтните работи, а началникът на затвора Бранимир Мангъров го уверил, че скоро лишените от свобода в един от най-пренаселените затвори у нас ще търпят своите наказания при условия, които отговарят на европейските изисквания.

Зам.-министърът (вдясно) и началникът на затвора оглеждат ситуацията

Затворът в Бургас е последният от местата за лишаване от свобода, в чийто корпус не бяха изградени самостоятелни санитарни възли, спалните помещения не отговаряха на стандартите от 4 кв. м. на задържано лице, а достъпът до пряка слънчева светлина не навсякъде беше достатъчен. Със средства от бюджета в размер на около 1 млн. лв. и с доброволния труд на лишени от свобода, Бургаският затвор в скоро време ще бъде напълно ремонтиран отвътре и отвън – цялата фасада на затвора също е в процес на саниране. Условията в затвора са критикувани в редица доклади на международни и национални институции и неправителствени организации.

След ремонта в основния корпус на затвора ще останат около 300 лишени от свобода. Част от затворниците поетапно ще бъдат премествани в затворническото общежитие от закрит тип в Дебелт – най-модерното и ново пенитенциарно заведение от закрит тип. То бе открито преди 3 месеца, след като по проект на Норвежкия финансов механизъм „Подобряване на стандартите в затворите и арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права“, бяха отпуснати безвъзмездно 5 208 965 лева за преустройство на бивши сгради на МВР в землището на селото. Това е и най-големият обект, завършен успешно в рамките на програма БГ 15 „Корекционни услуги включително без прилагане на мерки за задържане” на НФМ.

Към момента на територията на новото затворническо общежитие, в което са обособени над 100 килии,  са настанени 273 лишени от свобода, констатира при проверката заместник-министър Проданов. Пълният капацитет на общежитието е до 450 затворници.

“В краткосрочен план предстои откриването на реновирана сграда за настаняване на лишени от свобода от открит тип към затвора в Плевен, ремонт в затвора Пазарджик и  затворническо общежитие „Черна гора“ към затвора в Стара Загора,  както и преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно, например в Сливен, Стара Загора и др.”, обявяват от Министерството на правосъдието.

 

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписи в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече събиране на подписи в подкрепа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.