Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: В антикорупционния закон няма достатъчно воля за борба с корупцията по високите етажи

Президентът Радев: В антикорупционния закон няма достатъчно воля за борба с корупцията по високите етажи

Defakto.bg

В Румъния отнеха имущество за 667 млн. евро и върнаха 227 млн. евро в държавния бюджет, а у нас тези приходи са едва  18 милиона лева“, коментира държавният глава.

В България ще има истинска правосъдна реформа, когато бъде създаден  единен орган с изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти при посещението си в Гърция. Според него, „в концепцията за съдебна реформа и дори в предлагания от есента антикорупционен закон липсва най-важното – достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта“.

В отговор на въпрос за въвеждането на румънския антикорупционен модел у нас, президентът заявява,  че „България не може директно да подбира модели. Крайно време е да се сдобием с много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение. Такова обвинение, което да издържа в съда“, посочва президентът.  Според държавния глава в   този орган трябва да влизат служители от ДАНС, разследващи полицаи, специалисти по информационни технологии, в областта на банковото и финансовото дело. „Тези хора, събрани в един екип, с достатъчно правомощия и високи заплати, трябва да разровят всички крупни съмнителни обществени поръчки, да гледат много внимателно в това, което в момента се случва“, посочва Радев.

Такъв орган трябва  да дисциплинира политическата класа, защото без ефективна борба с корупцията е невъзможно да се постигне голям икономически напредък, ръст на БВП, достатъчно добър климат за инвестиции, високо качество и стандарт на живот, напомня държавният глава.

Радев  ще проведе нови срещи със заместник-министър председателя по правосъдната реформа Екатерина Захариева и ще отстоява идеята за създаването именно на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, а не за  приемането на раздут закон, който да гарантира профилактика. „През изминалата година в Румъния има отнето имущество на стойност 667 млн. евро и директно 227 млн. евро са върнати в държавния бюджет от разкрити корупционни схеми, а в България от дейността на КОНПИ приходите са 18 милиона лева“, коментира Румен Радев.

Той дава добра оценка на приключилия избор от професионалната квота за нови членове на ВСС : „За първи път имаме пряк дистанционен избор за членовете на Висшия съдебен съвет. Това означава хората в тази система да преценяват сами без натиск отвън“. Това е най-важното условие за ефективността на една система са професионализмът и моралните качества на магистратите, добавя държавният глава.

Темата за реформата и промените в българското правосъдие не бива да се не бива да се фокусира върху изправността на автомобилите на Националната служба за охрана, казва  Радев. Уточнява, че  не бяга от своята отговорност по отношение на НСО, има добра  комуникация със Службата, „така че върху нейната работа да бъде осъществяван реален и ефективен контрол“.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.