Последни новини
Home / Законът / Цачева обяви 30-дневна обществена дискусия по мерките срещу високата корупция

Цачева обяви 30-дневна обществена дискусия по мерките срещу високата корупция

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Цачева организира обществена консултация по проекта на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.  Дискусията се открива за 30 дни и стартира от 23 юни 2017 г, обяви правосъдното ведомство.

Сред въпросите за обсъждане са: Кои органи да противодействат на корупцията на различните нива на властта?  Да се включат ли органите на местното самоуправление към органите, които имат правомощия за противодействие на корупцията?  Какво да бъде съотношението между приложното поле на предвидените в този закон мерки  и антикорупционните мерки в Закона за съдебната власт?  Допустими са и всякакви други предложения и коментари, сочат вносителите.

Така прословутия антикорупционен закон, готвен в предишния мандат на НС от вицепремиера Кунева и претърпял провал, отново излиза на дневен ред.

Акцент в предложения сега проект е  създаването на нова Комисия, която ще е  „единен независим антикорупционен орган, който да обединява функциите на съществуващи публични органи и звена, които  извършват реални проверки на декларациите за имущество и интереси”.

Новата Комисия  се създава на база на действащата Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.Органът ще погълне и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и  Центърът за превенция и противодействие на  корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Замисълът е в нея да се  влеят и  сътветното звено от Сметната палата, свързано с дейността по отменения Закон за  публичност на имуществото на лица, заемащи висши публични и други длъжности.

Законопроектът обединява съществуващи до този момент структури, като същевременно се посочва, че водеща роля ще има  Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Идеята е да се гарантира, че „лицата, заемащи висши публични длъжности, изпълняват правомощията или задълженията си честно и почтено при спазване на Конституцията и законите на страната

и в интерес на гражданите и обществото“, е записано в мотивите на проекта.  Казано е още,че “ се очертават  механизмите за борба с корупцията, както по отношение лицата, заемащи висши държавни длъжности, така и по отношение на служителите на по – ниско ниво в държавната, и местната администрации“.

Основните разлики на новия законопроект от този на  „Кунева“ са две – не са предвидени анонимни сигнали и т.нар. обърната тежест на доказване, обяви Цецка Цачева, след срещата й с президента Румен Радев.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.