Последни новини
Home / Законът / ВСС решава: Може ли уволнен съдия да напусне с оставка

ВСС решава: Може ли уволнен съдия да напусне с оставка

Defakto.bg

Може ли уволнен вече от ВСС магистрат да бъде освободен от системата и заради подадена оставка?

Казусът е на вниманието на съдийската колегия на съвета в утрешното му заседание, точката гласи: „Проект на решение по молбата на Елка Христова Пенчева за освобождаване от заеманата длъжност „съдия“ в Софийския градски съд, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ“.

А отговорът само на пръв поглед е еднозначен.

Случаят с Елка Пенчева, член и на първия състав на Инспектората (2008-2012 г.), бе шумен, особено след като през пролетта от СГС обявиха, че на нейна сметка са над 400 нерешени търговски дела и над 130 частни жалби, които се преразпределят между останалите 22 съдии. Дисциплинарното дело срещу нея бе от 2015 г., но приключи едва на 21 март т.г., когато Пенчева бе уволнена с единодушно решение на съдийската колегия. Забавата бе обяснена с валящите жалби срещу този съдия, присъединявани към дисциплинарката.

Но междувременно, навръх решението за уволнението, Елка Пенчева бе подала и оставка, сиреч поиска сама да напусне системата – без негативите на най-тежката дисциплинарна мярка и с възможност да получи щедро обезщетение за изработените магистратски години.

Именно тази молба ще разглежда ВСС утре. А в тази връзка кадровици напомниха пред De Fakto за решението на Конституционния съд, с което бе обявена за противоконституционна забраната дисциплинарно разследвани съдии, прокурори и следователи да могат да напускат системата с оставка. При това положение всеки подобен случай трябва да се разглежда много внимателно и да се преценява всеки детайл от него, включително кога е подадена молбата, на какъв етап е дисциплинарното производство, има ли влязло в сила решение, категорични са те. И изобщо не изключиха възможността при гласувано от ВСС уволнение, оспорено обаче пред Върховния административен съд, дисциплинарно освободеният магистрат в крайна сметка да напусне с оставка.

При Елка Пенчева обаче казусът се оказва „чист“. Предложението на Комисията за атестирането и конкурсите е молбата й за напускане да не бъде уважавана, тъй като тя вече няма качеството на магистрат – решението за нейното уволнение е влязло в сила. Т.е. очевидно не е било обжалвано пред ВАС. Какво ще реши съдийската колегия, ще научим утре.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.