Последни новини
Home / Законът / ВСС решава: Може ли уволнен съдия да напусне с оставка

ВСС решава: Може ли уволнен съдия да напусне с оставка

Defakto.bg

Може ли уволнен вече от ВСС магистрат да бъде освободен от системата и заради подадена оставка?

Казусът е на вниманието на съдийската колегия на съвета в утрешното му заседание, точката гласи: „Проект на решение по молбата на Елка Христова Пенчева за освобождаване от заеманата длъжност „съдия“ в Софийския градски съд, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ“.

А отговорът само на пръв поглед е еднозначен.

Случаят с Елка Пенчева, член и на първия състав на Инспектората (2008-2012 г.), бе шумен, особено след като през пролетта от СГС обявиха, че на нейна сметка са над 400 нерешени търговски дела и над 130 частни жалби, които се преразпределят между останалите 22 съдии. Дисциплинарното дело срещу нея бе от 2015 г., но приключи едва на 21 март т.г., когато Пенчева бе уволнена с единодушно решение на съдийската колегия. Забавата бе обяснена с валящите жалби срещу този съдия, присъединявани към дисциплинарката.

Но междувременно, навръх решението за уволнението, Елка Пенчева бе подала и оставка, сиреч поиска сама да напусне системата – без негативите на най-тежката дисциплинарна мярка и с възможност да получи щедро обезщетение за изработените магистратски години.

Именно тази молба ще разглежда ВСС утре. А в тази връзка кадровици напомниха пред De Fakto за решението на Конституционния съд, с което бе обявена за противоконституционна забраната дисциплинарно разследвани съдии, прокурори и следователи да могат да напускат системата с оставка. При това положение всеки подобен случай трябва да се разглежда много внимателно и да се преценява всеки детайл от него, включително кога е подадена молбата, на какъв етап е дисциплинарното производство, има ли влязло в сила решение, категорични са те. И изобщо не изключиха възможността при гласувано от ВСС уволнение, оспорено обаче пред Върховния административен съд, дисциплинарно освободеният магистрат в крайна сметка да напусне с оставка.

При Елка Пенчева обаче казусът се оказва „чист“. Предложението на Комисията за атестирането и конкурсите е молбата й за напускане да не бъде уважавана, тъй като тя вече няма качеството на магистрат – решението за нейното уволнение е влязло в сила. Т.е. очевидно не е било обжалвано пред ВАС. Какво ще реши съдийската колегия, ще научим утре.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.