Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор Цацаров: Икономическа полиция е заспала

Главният прокурор Цацаров: Икономическа полиция е заспала

Defakto.bg

Икономическа полиция“ е в състояние на пълно заспиване и затишие. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров  на Национално съвещание на ръководството на МВР, съобщи „Фокус“.  На това съвещание,  седмици преди полицаите да излязат на протест,  премиерът Бойко Борисов обеща пари за униформи на полицаите, както и за гориво. И даде указания на областните директори  да се наредят по опашките в дирекциите си, за да разберат откъде идва проблемът с административния тормоз на гражданите. Участието на главния прокурор в полицейското съвещание ще се запомни с критично  отношение към  икономическа полиция.

Ето и акценти от изказването му: “ По отношение на националните служби – отчитаме добро взаимодействие с ГДБОП. Има подобрен диалог със специализираната прокуратура. По отношение на Национална полиция бих казал същото, с едно изключение. „Икономическа полиция“ е в състояние на пълно заспиване и затишие.

От предадения ни списък се оказа, че има над 50 дублирания на служби и задължения.Трудно можем да бъдем излъгани. Работата на „Икономическа полиция“ е в пълна летаргия“, заяви главният прокурор.

По думите му работата на Областните дирекции на МВР може да бъде разделена на две групи. „Едната е работещи и другата – тихи дирекции. Това състояние е такова, каквото е и в териториалните дирекции на ДАНС, и в териториалните прокуратури“, коментира Цацаров.

Той даде за пример с градовете Бургас, София и Пловдив, където се работи добре. „Има региони в страната, в които се предпочита тишината, защото така е по-удобно. Съществуват спокойно“, добави главният прокурор.

Цацаров подчерта, че на първо място основен приоритет е противодействието на корупцията.

„Това на практика е задача номер едно. Задача номер две е противодействието на контрабандата. Резултати могат да се постигнат, стига да има воля. Не деля типичните криминални престъпления на големи и малки. Убийството е новина за национален екран, но за нормалния български гражданин е престъпление“, каза още Сотир Цацаров.

Главният прокурор коментира и състоянието на академиите към МВР.

„По отношение на академията, призовавам да започне да извършва обучение на новоназначените разследващи полицаи“, заяви Цацаров. Той апелира академията на МВР да въведе задължително такова обучение в продължение на 3 месеца. „Тези колеги трябва да започнат работа обучени“, посочи той.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.