Последни новини
Home / Избрано / Петър Обретенов: Кой ще стегне болтовете на държавната машина?

Петър Обретенов: Кой ще стегне болтовете на държавната машина?

Defakto.bg
Петър Обретенов

Чудно нещо е българската политическа действителност! Прав е премиерът, че вместо да го занимават с въпросите на висшата дипломация, в която той се чувства като риба във вода, му задават въпроси за някакви развити болтове на колата на НСО, която се ползва от председателя на ВКС. Досада! Това често се било случвало и ако трябва ще назначи специален човек да завива всяка сутрин болтовете на колата на Панов.
А кой ще стегне болтовете на премиера, за да не говори нелепости? Петдсесет години карам най различни коли, стотици пъти се е налагало да се развинтват и отвитват болтовете на джантите, но случай на разхлабени болтове нямам. Ако с колите на НСО това често се случва, тя трябва да смени името си, и от служба за „охрана” да се приеменува в служба за организиране на екшъни с преобърнати автомобили. И шефът на НСО трябва незабавно да бъде уволнен.
Кой ще стегне болтовете на прокуратурата, която поставя под съмнение надеждността на марката „ Мерцедес”, за да прекрати едно следствие, със смехотворни мотиви, вместо да си зададе въпроси, които  ще дойдат на ума и на най – простия шофьор?
Кой ще стегне болтовете на контролните институции, които „ фалираха” КТБ и още не могат да установят къде изтекоха четирите милиарда лева, пари на данъкоплатците?
Кой ще стегне болтовете на съдебната система, която скърца по всички шевове и явно се нуждае от основен ремонт? Според политиците – и управляваши и опозиция – реформата е приключила и всичко е наред.
И накрая: кой ще стегне болтовете на държавната машина, системите и връзките, в която са така разхлабени, че пропускат изтичането на малиарди ловове – бюджетни и европейски средства, в джобовете на добре известни личности и групировки? А КОНПИ,  за цялото си съществуване, е отнела само няколко десетки  милиона от дребни риби.
Отговорите на тези въпроси няма да получим от тези, които по закон са задължени да стягат болтовете, а само задружни действия на гражданите, които осъзнават същността на проблемите, ще направят възможно поне поставянето им на дневен ред.

*Авторът е юрист с дългогодишен стаж. Бил е съдия и народен представител във Великото народно събрание, секретар на Съвета по законодателство към Министерството на правосъдието, парламентарен секретар на същото, зам.-председател на Централната избирателна комисия. В момента е адвокат.

По темата в De Fakto: Бойко Борисов: Ще назнача човек всяка сутрин да завива болтовете на Лозан Панов

About De Fakto

Проверете също

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Радослав Димов и Ясен Тодоров категорични, че дори не познават Нотариуса, разчитат на институционална подкрепа

Прокурроската колегия записа серия от действията за изясняване на скандала  Прокурорската колегия на Висшия съдебен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.