Последни новини
Home / Законът / Върховният съд на САЩ решава през октомври за миграционния указ на Тръмп

Върховният съд на САЩ решава през октомври за миграционния указ на Тръмп

Defakto.bg

 

Върховният съд на САЩ допусна за разглеждане иска срещу указа на американския президент Доналд Тръмп за забрана на пътуванията на граждани от шест мюсюлмански държави, съобщи  БГНЕС.  Съдът  постановява също, че мярката може частично да влезе в сила, нещо което се приема като победа за републиканския лидер, който настояваше, че указът е важен за националната сигурност, независимо от критиките, че дискриминира мюсюлмани в разрез с американската конституция.
Върховните съдии ще заседават по делото през октомври.
Американският съюз за граждански свободи подаде жалба в съда от името на няколко групи за подпомагане на бежанците. В иска се посочва, че президентът Тръмп нарушава едно от основните права в Конституцията на САЩ – правото на етническа и религиозна идентичност.
Вторият указ на американския президент забранява на граждани на Судан, Сирия, Иран, Либия, Сомалия и Йемен да влизат на територията на САЩ, докато администрацията не преразгледа правилника си за издаване на визи и процесите си по проучване за надеждността на пристигащите в страната.
В новата заповед отпаднаха ограниченията срещу гражданите на Ирак.
Политици от Републиканската партия изразиха задоволство от забраната. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че указът е „жизненоважна мярка“ за засилване на националната сигурност на САЩ, а президентът Тръмп „използва полагащата му се власт да защитава нацията“.
Според условията на указа, след изтичането на 90-дневен период шестте страни ще имат възможност да изпълнят новите искания на САЩ за информация за кандидатите за виза и бежански статут и така ограниченията да бъдат отменени.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.