Последни новини
Home / Законът / Депутатите няма да се обясняват на съдиите за номинациите си в новия ВСС

Депутатите няма да се обясняват на съдиите за номинациите си в новия ВСС

Defakto.bg

Данаил Кирилов, шеф на правната комисия,  почти като обиден,  отхвърли призива на Съюза на съдиите към депутатите да изяснят пред обществото как са подбрали кандидатите си за членове на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това стана ясно от изявлението му пред бТВ тази сутрин.

Предстои парламентът да избере своите 11 членове за новия ВСС, а в обръщение от вторник  Съюзът на съдиите призова: „За нас като професионална организация е важно да научим как точно народните представители са избрали своите кандидати сред хилядите юристи в страната с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества”.

В дух на колегиалност Кирилов отвърна: „Ние не се намесихме, когато съдебната система избираше своите кандидати. Не квалифицирахме кандидатите, не сме искали списъци. Иначе и аз бих попитал – аз също имам съмнение… Като са разделени, моля да не се месят”.

Той обясни още, че депутатите са направили своите номинации като „четат всички публикации в специализираните издания”.  

В понеделник Българският институт за правни инициативи обяви, че представянето на номинациите от парламента е повече от скромно – депутатите са  използвали  едва 1564 думи за да убедят обществото в качествата на своите 18 кандидати.  „Законът за съдебната власт в чл. 19, ал. 3 изрично сочи, че предложенията за членове на ВСС, избирани от Народното събрание, се правят от народните представители по колегии не по-късно от два месеца преди произвеждането на избора пред комисията и към тях се прилагат подробни писмени мотиви за професионалните и нравствените качества на кандидатите, включително и изразени становища от професионални, академични и други организации..“, напомнят от института.  Според шефа на правната комисия народните представители следват високи стандарти за номинациите си. „Следваме най-високите стандарти за публичност, обсъждаме дори предварително предварително изслушване на кандидатите“, каза Данаилов. 

„Опитваме се да отговорим на всички изисквания, да не кажа капризи”.

Кирилов призова да не се правят опити от сега да бъде „заразен” изборът на Народното, събрание, защото членовете на ВСС трябва да бъдат избрани с две-трети – т.е. 160 гласа.

По повод подготвяния мега орган за борба с корупцията по високите етажи Кирилов каза,че в момента пет органа се борят с нея. „Ако се създаде единен антикорупционен орган, ще се постигнат по-високи резултати”, смята той.

„В никакъв случай няма да е мега, ако говорим за числен състав, надали ще бъде по-различна от състава на сегашна агенция. Но ще има повече правомощия – и за антикорупция, и за конфликта на интереси, и за отнемане на имущество. Това ще събере всички структури заедно”, добави той. И обеща  тази структура да бъде създадена до края на годината.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.