Последни новини
Home / Законът / КС е решил: Работещите пенсионери със свободна професия продължават да плащат здравни вноски

КС е решил: Работещите пенсионери със свободна професия продължават да плащат здравни вноски

Defakto.bg

Пенсионерите, които работят и упражняват свободна професия, ще продължат да си плащат здравни осигуровки. Това реши Конституционният съд, който отказа да обяви за противоконституционни текстовете от Закона за здравното осигуряване, оспорени от върховните съдии. Съдия докладчик по делото е Румен Ненков .

Решението е взето единодушно в отсъсствие само на един съдия – Мариана Карагьозова.

През април  т.г. тричленен състав на Осмо отделение на ВАС постави въпроса пред КС , възникнал по  конкретно дело и  повдигнал  завесата за двоен стандарт по повод здравното осигуряване на работещите пенсионери.  В едни случаи държава поема здравните им вноски, а в други ги задължава  да се осигуряват сами.  В конкретния казус КС трябваше да реши дали задължението на пенсионерите, упражняващи свободна професия, да плащат здравни осигуровки е конституционосъобразно.

Тримата върховни административни съдии – Теодора Николова, Димитър Първанов и Аглика Адамова бяха категорични, че оспорените разпоредби нарушават гарантираното от Конституцията и от чл.1 на Протокол №1 към Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи право на собственост, както и принципът за равенство на гражданите пред закона.

Всяко лице, което упражнява свободна професия, става задължено да внася както авансови, така и окончателни задължителни здравно-осигурителни вноски, но точно това законово задължение го поставя в по-неблагоприятно положение от неработещия пенсионер, сочеха върховните съдии.

КС обаче не е видял противоречие с Конституцията и е отхвърлил искането им. Решението още не е публикувано.

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.