Последни новини
Home / Законът / Сигнал на „Блиц“ срещу Панов влиза в пленума на ВСС, искане за импийчмънт няма. Засега

Сигнал на „Блиц“ срещу Панов влиза в пленума на ВСС, искане за импийчмънт няма. Засега

Defakto.bg

Сигнал срещу Лозан Панов за упражняване на политическа дейност ще разглежда пленумът на ВСС в четвъртък. Сигналът е внесен от Ивайло Крачунов от Блиц и е за участието на председателя на ВКС в протест срещу изгонването на отец Паоло Кортези от Белене, задето бе приютил сирийски бежанци.

Това става ясно от дневния ред на пленума, публикуван на страницата на ВСС.

Вносител на точката е етичната комисия към съдийската колегия с председател Даниела Костова и членове Галя Георгиева, Димитър Узунов, Мария Кузманова и Юлия Ковачева. Формулирана е като „Разглеждане на преписка № ВСС–7013/25.05.2017 г., образувана по писмо от „Информационна агенция БЛИЦ“, представлявано от Ивайло Крачунов“. От петимата членове на съдийската етична комисия един – Мария Кузманова е в дълги болнични и не ходи на работа. Юлия Ковачева е гласувала „против“.
Най-любопитното е, че това не е искане за предсрочното отстраняване на председателя на ВКС от длъжност, т.нар. импийчмънт, въпреки че целта най-вероятно е да се задейства именно такава процедура. Етичната комисия не излиза със становище по случая, нито е налице подписка с искане за предсрочното отстраняване на Панов – с парафите на трима души от съдийската колегия или на петима от пленума на ВСС, както изисква законът. „Не знам какво се внася – снимки, текст и … нищо“, коментира кадровик.

Наскоро в медийните атаки срещу Лозан Панов се включи и  Канал 3.   На 11 май т.г. телевизията също реши да оправя кадровите въпросите в съдебната власт със сигнал до Инспектората на ВСС срещу него „заради крайно смущаващи факти и обстоятелства, свързани с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов“.   От сигнала идеше реч за претоплени факти и  обстоятелства, обикновено поднасяни на флашки, с които журналистите, в която и да е медия нямат нищо общо. Но ръководните телевизионери бяха твърди – не  можели да  останат безучастен  свидетел  на действията на шефа на  ВКС, които считат за „несъвместими, както с морала, така и със законовите изисквания за упражняване на съдийската професия“.(Виж по-долу)

За предсрочното отстраняване на „тримата големи“ има ясно разписани основания в Конституцията и процедура в Закона за съдебната власт. Основанията са:

1. навършване на 65-годишна възраст;
2. подаване на оставка;
3. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление;
4. трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година;
5. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Процедурата започва по искане на трима членове на съответната колегия (съдийската за председателите на ВКС и ВАС и прокурорската за главния прокурор) или на петима членове на пленума на ВСС. След внасяне на искането за предсрочно освобождаване с ясно посочване на кое от конституционните основания се прави, въпросът се разглежда от пленума, за положителен отговор се искат минимум 17 „за“ от 25-членния ВСС. Процедурата обаче приключва при президента – той трябва да издаде указ за предсрочно освобождаване, като веднъж може да върне предложението на ВСС.

Ако „разглеждането“ на сигнала срещу Панов прерасне в искане за импийчмънт, това ще е прецедент в най-новата ни история.

Още по темата в De Fakto: Телевизия се включи в битката срещу Лозан Панов, радее за проверки и наказания

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.