Последни новини
Home / Законът / След препирня, кадровиците решиха: Жалбата срещу съдийския избор за ВСС се изпраща и на Панов, и на Колев

След препирня, кадровиците решиха: Жалбата срещу съдийския избор за ВСС се изпраща и на Панов, и на Колев

Defakto.bg

На кого да се изпрати жалбата на Методи Лалов срещу съдийския избор за ВСС и как да се избират върховните съдии, които ще се произнесат по нея? Върху това дълго и тягостно се препираха кадровиците на старта на заседанието на съдийската колегия днес.

На финала, с учудващо единодушие от 11 „за“ си разрешиха проблема – задължиха главния секретар на ВСС Димитър Тончев да комплектова преписката и да я изпрати на председателите на ВКС и на ВАС Лозан Панов и Георги Колев. А в двете върховни съдилища вече ще завъртят рулетката на случайния избор, за да определят магистратите, които ще се произнесат по безпрецедентния казус. Те пък ще излъчат помежду си председател.

С поправките от лятото на миналата година, в сила от 9 август 2016 г., за първи път Законът за съдебната власт предвиди изборът на членове на ВСС да минава през съдебен контрол. Записано бе, че жалбите се разглеждат от смесен състав от трима съдии от ВКС и двама от ВАС. Предвидени са и срокове – в 3-дневен срок от подаването на жалбата, тя се изпраща на състава. Делото се разглежда в открито заседание, съдиите се произнасят в 14-дневен срок и решението им е окончателно.

Кандидадът за член на ВСС Методи Лалов оспори решението за избор на 6 човека от съдийската квота на 22 юни, като подаде жалбата чрез съдийската колегия на ВСС.

А днес въпросът какво става нататък бе поставен от Лозан Панов. Председателят на ВКС обясни пред кадровиците, че, според него, съветът трябва да препрати жалбата и на него, и на Колев. Според виждането на Панов те с колегата би трябвало да образуват делото със съвместно разпореждане.

Георги Колев обаче бе на друго мнение – че трябвало да се произнесе ВСС.

А Галя Георгиева доразви идеята – случайният избор на петимата съдии да се състои в самия съвет, публично, може и чрез теглене на листчета с имена от двамата председатели- както бе направено при жребия за последния избран член на новия ВСС от квотата на прокурорите.

В закона ясно е казано, че съдиите се определят „на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение“, всякакви кутии, шапки и прочее варианти отпадат, не се стърпя Лозан Панов. За системата за случайното разпределение на делата се изисква електронен подпис, какъвто ВСС няма, намеси се и главният секретар на съвета Димитър Тончев.

Абсурдно е ВСС да се меси в конкретни дела, скочиха казровици.

„ВСС не е правораздавателен орган, след като има дело, трябва да се администрира от едно от двете върховни съдилища“, категорична бе Юлия Ковачева.

Съдийската колегия не може да направи нищо извън това да изпрати жалбата на двамата председатели на двете върховни съдилища, говорим за производство по обжалване, включи се Соня Найденова.

Галина Карагьозова додаде: всички останали въпроси ще се решат от самия състав. „А да внасяме съмнения, че председателите на двете върховни съдилища ще нарушат принципа за случайния избор не е сериозно“, добави тя.

„Начинът на формиране на състава е част от изискването за справедлив процес. ВСС не може да се меси нито в неговото формиране, нито да дава мнения, ние трябва да имаме изключително дистанцирано отношение към жалбата. Дебатът днес е опасен, застрашава справедливостта на процедурата“, предупреди Калин Калпакчиев.

Галя Георгиева определи тези опасения като смешни.

В крайна сметка се взе решение жалбата да отпътува и към Панов, и към Колев. Чакаме развитие.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.